Potrivit cotidianului rus, decizia a fost luată în această săptămână la o reuniune a cabinetului destinată fiscalităţii. Forma pe care o va lua această taxă nu a fost încă stabilită, urmând să fie un impozit sau o taxă unică percepută în momentul achiziţiei sau importului unui autoturism produs în afara Rusiei. Ministrul de finanţe a avut în vedere în timpul verii o taxă în funcţie de puterea autoturismului, dar această idee a fost abandonată, el recunoscând luna aceasta că doar prin acest criteriu este greu de determinat ce maşini intră în categoria celor de lux.
În discursul rostit pe data de 12 decembrie, Vladimir Putin a cerut guvernului să instituie până la jumătatea anului viitor un impozit pe bunurile de lux, ‘inclusiv pe locuinţele de lux şi, oricât de greu ar fi, pe autoturisme’.
În Rusia, piaţa autoturismelor premium este dominată de Mercedes Benz, BMW şi Audi, acestea fiind urmate la mare distanţă de Porsche, Cadillac şi Bentley. Aceste companii au vândut pe piaţa rusă 105.000 autoturisme în primele 11 luni ale anului 2012, ceea ce reprezintă 4% din totalul vânzărilor.
Sursa: Agerpres