Șoferi penalizați pe nedrept din cauza unei erori de software

Penalizare pe nedrept pentru șoferi. O defecțiune în software-ul radarului Poliției a dus la sancționarea incorectă a mii de șoferi. Iar asta nu e tot! Peste 6.000 de persoane au achitat deja amenda. Totul s-a petrecut în perioada septembrie-octombrie, în orașul Berna, Elveția. Aici au fost greșite circa 9.600 de măsurători de viteză. Acest lucru a dus la un val uriaș de sancțiuni nejustificate. Cine este vinovatul?

Totul a început de la Bredar AG, un furnizor de dispozitive de măsurare. Bredar a finalizat, în ultimii ani, noua generație de sisteme de măsurare echipate cu tehnologie de buclă. Acest lucru s-a realizat în parteneriat cu Sensysgatso, producător de dispozitive.

Aceste echipamente au fost concepute pentru a fi utilizate în Elveția. Procesul lor de testare și certificare a fost coordonat de Institutul Federal Elvețian de Metrologie METAS. S-a pus punct întregului proces la data de 16 noiembrie 2022.

METAS a efectuat calibrarea sistemelor și a acordat autorizația pentru operarea acestora în șapte zone din Berna, cu două configurații diferite de bucle.

Acestea includ patru sisteme cu o distanță de 2,2 metri între bucle și trei sisteme cu o distanță de 2,5 metri între bucle. Aceste sisteme au fost implementate de Poliția locală pe 12 septembrie 2023, conform informațiilor de pe Heute.at.

amenda
SURSA FOTO: Dreamstime

Număr peste medie a depășirilor de viteză

Inițial, Poliția din Berna a raportat un număr peste medie de încălcări ale limitelor de viteză în cele patru locații care aveau aceeași configurație de bucle (cu o distanță de 2,2 metri între bucle), conform unei declarații recente.

În plus, polițiștii au observat o creștere a feedback-ului din partea persoanelor afectate. După ce a cerut lămuriri din partea furnizorului de echipamente, poliția din Berna a cerut o verificare de monitorizare. Aceasta a fost efectuată de METAS.

În final, s-a constatat că viteza în cele patru zone, unde distanța dintre bucle era de 2,2 metri, depășea limitele stabilite, conform unei declarații de presă. Această situație a fost generată de o eroare de programare a software-ului echipamentelor.

Trebuie precizat că cele patru sisteme cu această configurație specifică sunt folosite exclusiv în întreaga Elveție, de aceea au fost unicele afectate de eroare.

6.000 de șoferi au fost amendați pe nedrept

Evaluarea sistemelor care au provocat eroarea s-a încheiat pe data de 19 octombrie 2023. Autoritățile și producătorii desfășoară investigații pentru a afla cauzele și pentru a repara greșelile de funcționare. Urmează ca METAS să acorde noi autorizații după ce dispozitivele vor fi modificate.

Un total de 9.604 măsurători realizate în intervalul 12 septembrie 2023-19 octombrie 2023 au fost greșite. Șoferii amendați vor fi notificați prin poștă că vor primi rambursarea amenzilor, în cazul în care le-au plătit deja.

Iată care au fost zonele în care au fost greșite măsurătorile, în orașul Berna:

Kirchenfeldstrasse/Mottastrasse, Papiermühlestrasse/Aargauerstalden, Kirchenfeldstrasse/Jubiläumsplatz și Zieglerstrasse/Effingerstrasse.