Asociația Medicală Britanică (BMA) susține că lipsa de conștientizare cu privire la consumul de alcool, dependența de băuturile alcoolice și pragul relativ ridicat al consumului de alcool în Marea Britanie necesită urgent o schimbare a regulilor, informează Daily Mail.

Limita legală, de 80 mg per 100 ml de sânge, trebuie redusă la 50 mg

Cele mai recente date sugerează că în Marea Britanie au loc, anual, în jur de 260 de decese din cauza conducerii mașinii în stare de ebrietate, reprezentând aproape o cincime din totalul deceselor rutiere. Limita legală în Anglia și Țara Galilor, stabilită în 1967, este de 80 mg per 100 ml de sânge. Cu toate acestea, evoluția obiceiurilor de consum și lipsa conștientizării unor pericole au făcut ca această limită să fie depășită.

În timpul conferinței BMA, a fost adoptată o moțiune pentru a îndemna Guvernul să reducă limita de la 80 la 50 de miligrame de alcool la 100 de mililitri sânge, pentru a se alinia cu Scoția și majoritatea națiunilor europene. Într-un interviu pentru The Mirror, președintele BMA, Sir Ian Gilmore, a spus că acesta ar putea fi un precursor pentru reducerea la 20 de miligrame, așa cum există în multe țări scandinave, reflectând o abordare de tip „toleranță zero”.

„Suntem singura țară din Europa care are un nivel de 80 de miligrame”, a spus el. „S-a dovedit că nivelurile aflate sub limita impusă de noi pentru conducătorii auto afectează oricum abilitățile motorii, timpul de reacție și crește riscul de accidente. Este o problemă reală”, a mai declarat el.

Malta este singura țară europeană care mai are o limită atât de mare, Scoția și cea mai mare parte a Europei stabilind un nivel de 50 de miligrame. Unele națiuni pun ștacheta și mai jos.

Ar însemna că multor șoferi să li se interzică să consume alcool înainte de a se urca la volan

BMA vrea ca nivelul să fie redus cu mai mult de o treime din cauza temerilor că provoacă, anual, sute de decese pe drumurile țării.

Ar însemna că multor șoferi să li se interzică efectiv să consume alcool înainte de a se urca la volan.

Președintele BMA adăugat: „Ideea aceea că poți bea două halbe de bere și patru pahare de vin și să scapi dacă te urci la volan a fost întotdeauna periculoasă. Riscurile sunt atât de mari și consecințele sunt uriașe”.

Pedepsele pentru depășirea limitelor pentru consumul de băuturi alcoolice includ cel mult șase ani de închisoare, o amendă și o interdicție de cel puțin un an. Se estimează că cel puțin un șofer care a depășit limita legală a fost responsabil pentru 6.740 de victime rutiere în 2021, acesta fiind ultimul an pentru care sunt disponibile date.

Avertizând asupra consecințelor, Sir Ian a spus: „Fiecare accident, în special un accident mortal, dăunează nu doar individului, ci și celor din jur. Cred că ar trebui să se reflecteze la felul în care te simți dacă ai provocat moartea cuiva pentru că ai băut. Ai putea ajunge în închisoare și ți-ar distruge viața, ție, și oamenilor din jurul victimei.”

Liniile directoare actuale stabilite de Sistemul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie nu precizează un nivel ”sigur” privind consumul de băuturi alcoolice, recomandând cel mult 21 de unităţi de alcool pe săptămână în cazul bărbaţilor şi maximum 14 unităţi de alcool pe săptămână în cazul femeilor – circa şase halbe de bere.