„Nu s-a mai întâmplat așa ceva până acum, este vorba de 100% terorism telefonic organizat”, a declarat Frants Klintsevich, vicepreședinte al Comisiei de Apărare în camera superioară a parlamentului, într-un interviu telefonic. „Singurul scop este de a porni procesele distructive, de a semăna panica”.

La Moscova, farsorii au condus la eliberarea complexului comercial GUM, de-a lungul Pieței Roșii din Kremlin, precum și a câtorva mall-uri, universități, hoteluri și gări. Aeroportul Sheremetyevo, cea mai aglomerată zonă a capitalei, a întărit securitatea după amenințare, a transmis Interfax. Agenția oficială de știri Tass, citând o sursă anonimă de servicii de securitate, a declarat că mai mult de 50.000 de persoane au fost evacuate în capitală după aproximativ 100 de amenințări.

Asta s-a întâmplat la o zi după ce 45.000 de persoane au fost evacuate, marți, din 205 de clădiri a 22 de orașe din Rusia, a raportat RIA. Majoritatea au fost primării, școli și alte clădiri oficiale, potrivit știrilor locale. . Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a adresat întrebări serviciilor de securitate. Ministerul de Interne și Consiliul de Securitate au refuzat să comenteze.

Amenințările și evacuările din afara capitalei au fost raportate astăzi, în orașele de la Petropavlovsk-Kamchatsky în Orientul Îndepărtat, peste Siberia, până la Kaliningrad pe Marea Baltică. Trei centre comerciale de la Moscova au fost evacuate după apelurile de raportare a bombelor, a informat Tass. De asemenea, poliția a investigat amenințările la mai multe gări. RIA a declarat că au fost afectate în total 190 de clădiri din 17 orașe.

Apelurile anonime au provenit din sistemele de apelare pe Internet și nu au putut fi urmărite cu ușurință, informează agențiile oficiale de presă. Rapoartele inițiale au indicat că evacuările ar fi putut fi un fel de exercițiu.

„Este posibil ca aceasta să fie o lucrare pregătitoare pentru un atac terorist grav”, a spus Klintsevich.