Mihnea Motoc (49 de ani) este, în prezent, ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, funcţie pe care o ocupă din august 2015, când  fost numit de preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea MAE.

La audierile în comisiile de specialitate ale celor două Camere, Motoc declara că mandatul său ar trebui concentrat pe patru direcţii majore:

cea care ţine de aprofundarea Parteneriatului strategic cu Marea Britanie, cea privind necesitatea de a urmări negocierea raporturilor dintre UE şi Marea Britanie, şi anume referendumul anunţat pentru 2017, şi din perspectiva ţării noastre, centrarea pe problemele şi preocupările, dar şi oportunităţile unei comunităţi de români bine ancorate în societatea britanică.

În noiembrie 2014, Motoc a fost propus de premierul de atunci Victor Ponta pentru funcţia de ministru de Externe, ca înlocuitor al lui Teodor Meleşcanu, în plin scandal legat de votul din diaspora pentru alegerile prezidenţiale care se soldase deja cu demisia ministrului Titus Corlăţean, succedat de Meleşcanu.

Opoziţia, diaspora şi societatea civilă i-au cerut şi lui Meleşcanu demisia, pentru că nu a înfiinţat secţii de votare suplimentare în diaspora.

Motoc a renunţat să mai fie nominalizat pentru postul de ministru de Externe după ce soţia sa, judecătoarea Iulia Motoc, magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, i-a sesizat faptul că o astfel de numire i-ar crea ei o situaţie de incompatibilitate la CEDO.

Contactat de MEDIAFAX, premierul Victor Ponta a confirmat problema de incompatibilitate. De asemenea, Ponta a revenit asupra propunerii de nominalizare a lui Mihnea Motoc ca ministru la Externe şi l-a propus pentru această funcţie pe Bogdan Aurescu, secretar de stat în minister, propunere acceptată de preşedintele Traian Băsescu.

În aprilie 2008, Motoc a fost acreditat ca ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.

Motoc preciza atunci că obiectivul major pe care şi-l va asuma în noua sa calitate va consta în atingerea echivalenţei politice a ponderei pe care România o are la nivelul UE, el arătând că România trebuie să ajungă al şaptelea stat ca influenţă în Uniune.

În perioada 2003-2008, a fost Reprezentant permanent al României pe lângă ONU, iar între 1999 şi 2001 a fost ambasador în Olanda. Începând cu 1991 a deţinut diverse funcţii în cadrul Ministerului de Externe.

Absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, are un master în Drept Internaţional Public şi Drept Comparat, la Universitatea George Washington (SUA) şi studii post-universitare în Drept Internaţional Public şi Privat, la Universitatea din Nisa (Franţa), ocupând funcţia de procuror în perioada 1989-1991.

Mihnea Motoc s-a ocupat, de-a lungul carierei sale, cu predilecţie de spaţiul euro-atlantic. Între 1996-1997 a fost director în MAE la departamentul UE, iar mai apoi, timp de doi ani, director general al Departamentului European şi Euro-Atlantic, Ministerul Afacerilor Externe al României.

Mihnea Motoc este căsătorit cu judecătorul de la CEDO Iulia Motoc şi au împreună un fiu.