"Exporturile vor continua să joace un rol important, însă viteza de creştere va fi mai mică decât cea a acestui an. În al doilea rând, probabil că agricultura cred că nu va mai avea asemenea greutate în formarea PIB. Ca atare, noi vedem în momentul de faţă o creştere a consumului privat", a spus Tănăsescu la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV, informează mediafax.ro.

El se bazează în principal pe o creştere a consumului corporatist, în condiţiile în care cifrele arată că anul viitor firmele vor suplimenta investiţiile şi vor aloca aloca mai mulţi bani pentru cheltuieli.

"Sub asuspiciile actuale, există această claritate a creşterii consumului în anul în care urmează", a spus Tănăsescu.

Pentru acest an, estimarea de creştere economică de 1,5% va fi cel mai probabil confirmată, în special pe fondul unui an agricol bun, dar şi datorită unui ritm susţinut de creştere a exporturilor în prima parte a anului. După primele opt luni, ritmul de creştere a exporturilor a fost peste cel al importurilor, însă avansul s-a redus în ultimele luni.

Exporturile au urcat cu 25,1% în primele opt luni, la 29,2 miliarde euro, în timp ce importurile au crescut cu 19,9% la 35,4 miliarde euro.