Mihai Gâdea l-a impresionat pe Netanyahu, care a spus că apreciază foarte mult atitudinea acestuia și i-a propus să fie jurnalist în Israel. ”Apreciez foarte mult atitudinea ta. Ai putea veni să fii jurnalist în Israel? Ar îmbunătăți modul în care ne tratează presa”, a declarat Netanyahu.

Iată mai jos interviul pe care Mihai Gâdea l-a luat premierului din Isarel.

 

 

MIHAI GÂDEA: Înainte de toate, domnule Prim-Ministru, vreau să vă spun că sunt foarte fericit să am această discuţie cu dumneavoastră. Vă mulţumesc pentru amabilitate. Trebuie să vă spun că regret că nu facem acest interviu în Bucureşti, pentru că aşteptam să veniţi în vizită acolo. De ce aţi anulat-o?

BENJAMIN NETANYAHU: Au apărut unele probleme logistice, dar intenţia mea este să vin în România. Nu ar fi prima dată când aş veni la Bucureşti şi vă purtăm sentimente speciale.

MIHAI GÂDEA: Când vă gândiţi la România, aţi putea spune care sunt primele trei lucruri care vă vin în minte?

BENJAMIN NETANYAHU: O ţară călduroasă, călduroasă, călduroasă. Avem 4.000 de evrei care au venit din România. Sunt mari patrioţi ai Israelului, dar sunt mari patrioţi şi ai României. Este o punte umană. De exemplu, medicul meu personal vine din România.

MIHAI GÂDEA: Un om minunat.

BENJAMIN NETANYAHU: Într-adevăr. Îmi spune mereu lucruri minunate despre România, dar să ştiţi că aceste lucruri le-am descoperit şi eu, în timpul vizitelor şi întâlnirilor.

MIHAI GÂDEA: E unul dintre cei mai buni ambasadori pentru Israel. De fiecare dată când discut cu dânsul, e un om atât de minunat. Vorbeşte mereu despre ţara sa, dar iubeşte atât de mult şi România. E un om minunat.

 

MIHAI GÂDEA: Domnule Prim-Ministru, permiteţi-mi să vă pun o întrebare la care mulţi români aşteaptă răspunsul.

În primăvară, Premierul României, Viorica Dăncilă, a venit la Ierusalim, însoţită de Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cunoaşteţi discuţiile care au apărut referitoare la relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

În Bucureşti s-a stârnit o furtună politică, în care s-au implicat Preşedintele, liderul opoziţiei, chiar şi procurorii. Cum aţi privit această furtună politică şi ce doriţi să le spuneţi liderilor politici implicaţi în această dispută?

BENJAMIN NETANYAHU: În primul rând, am parte de destulă politică în Israel şi nu vreau să mă implic în politica din România. Dar vreau să spun că am avut parte de o prietenie imensă din partea tuturor liderilor cu care m-am întâlnit. Desigur că ne dorim ca toate ţările să-şi mute ambasadele la Ierusalim.

Preşedintele Trump a făcut acel anunţ istoric, în care, de fapt, a recunoscut evidenţa, şi anume că Ierusalimul e capitala Israelului. A fost mereu capitala poporului evreu timp de 3.000 de ani de la Regele David şi cu 1.000 de ani înainte de era noastră, a fost desemnată capitala noastră. Acolo se află sediul guvernului nostru şi acolo va fi mereu. Evident am apreciat decizia Preşedintelui Trump, decizie luată şi de alte ţări. Şi aştept ziua în care şi România va lua decizia, şi alte ţări. Şi, apropo, mă aştept ca alţii să ia decizia aceasta foarte curând. E o chestiune legată de moment, sunt sigur, dar se va întâmpla.

Când Guvernul României va decide să mute Ambasada la Ierusalim şi va recunoaşte că Ierusalimul e capitala Israelului, vom veni acolo cu covorul roşu. Vă asigur de asta.

Vezi interviul complet pe Antena 3