În perioada 1-8 martie, capital.ro şi-a propus să vă prezinte, în fiecare zi, câte o femeie de succes. Astăzi este adusă în prim-plan povestea Mihaelei Marcu Cristescu, fondatoarea MedLife, lanţul de clinici private care a ajuns în 2009 la afaceri de aproximativ 26 de milioane de euro.

Întâlnirea cu reporterul capital.ro are loc în Hyperclinica MedLife Griviţa din Capitală. Pe holul din faţa cabinetului Mihaelei Cristescu, medic pediatru, sunt zeci de mămici cu copii. Doamna doctor se lasă câteva minute aşteptată pentru că este în consultaţie. După cum spune chiar ea, munca sa este cel mai important lucru. Deşi grăbită să vadă toţi copii care aşteaptă în faţa cabineului, Mihaela Cristescu vorbeşte foarte degajat de primii paşi din cariera sa, despre familie şi, nu în ultimul rând, despre istoria Medlife.

De la spitalele de stat, la clinica proprie

Mihaela Cristescu a absolvit Facultatea de Medicină specializarea Pediatrie în 1967 şi, după cum spune chiar ea, cu toate că a avut posibilitatea de a rămâne într-un spital din Capitală, a ales să lucreze la ţară. După câţiva ani de la naşterea celor doi copii ai săi, Nicolae şi Mihai, s-a întors în Bucureşti.

0-48549-medlife.jpg„Nu am reuşit niciodată să mă adaptez în spitalele în care am lucrat. Nu am suportat să văd copii care suferă”, spune Miahela Cristescu. Plimbările în străinătate şi vizitarea unor spitale private în ţări mult mai dezvoltate ca România au făcut-o să îşi dorească să întemeieze o clinică proprie. „1995 a fost anul în care am înţeles în final că medicina de stat nu este o medicină care să ofere suficiente satisfacţii şi mi-am dat seama că viitorul meu este medicina privată”, îşi aminteşte ea.

În mai 1996, a părăsit Policlinica Titan din Capitală pentru a pune pe picioare o afacere care avea să crească uimitor. „Totul a început cu un apartament pe care l-am cumpărat pentru Mihai, care decisese să se casătorească”, spune Mihaela Cristescu. Planurile au luat altă întorsătură. Alături de alţi trei foşti colegi din facultate, a pus bazele MedLife. „Iniţial am avut două cabinete şi o sală de aşteptare. Apoi am mai făcut un cabinet de ginecologie şi unul de ecografie, pentru ca după doi ani să deschis şi laboratorul”, rememorează întemeietoare MedLife primii paşi ai afacerii sale.

Familia MedLife

Un alt pas de cotitură în viaţa sa a fost anul 2004, când a decis să lase pe mâna lui Mihai, fiul cel mic, întreaga afacere. Atunci, Mihaela Cristescu a rămas în primul rând medic în MedLife şi, în al doilea rând, o femeie de business. „Mihai a venit treptat cu toate ideile financiare care au dus la mărirea reţelei”, spune ea.

După Mihai, şi Nicolae Marcu, fiul cel mare al Mihaelei Cristescu, a decis că e momentul să facă parte din business-ul familiei. „Nini (Nicolae Marcu – n.r.) mi-a lăsat într-o zi un bileţel în care îmi scria: ‘Mama, vreau să fiu lângă voi, e păcat să nu fim împreună’, îşi aminteşte cu emoţie Mihaela Cristescu. În acest moment, Nicolae Marcu este director general al MedLife şi profesează ca medic psihiatru.

Momente de restrişte

Mihaela Cristescu spune că MedLife este cel de-al treilea copil al ei, iar întreaga echipă cu care munceşte este familia ei. „Sunt foarte apropiată de copii mei. Formăm împreună un triunghi aproape perfect”, expune Mihaela Cristescu. Dragostea copiilor este la fel de mare. „Mihai tot încearcă să mă convingă să muncesc mai puţin şi tot vrea să mă trimită în vacanţe”, spune ea. Mai mult chiar, declară că atunci când are probleme minore de sănătate trebuie să le ascundă de băieţii ei, care se sperie foarte uşor.

Viaţa de zi cu zi

Viaţa Mihaelei Cristescu este simplă la prima vedere, însă plină de satisfacţie. „Dimineaţa la ora 10 sunt la clinică şi consult până la ora 14:00. De la ora 14:00 până la ora 16:00 sunt pe teren. Totul este contra cronometru. Mă cert mereu cu şoferii că merg prea încet şi nu pot ajunge la toţi pacienţii. De la ora 16:00 până la ora 22:00 sunt în clinică şi dacă se întâmplă ceva stau aici până la orice oră este nevoie”, explică doamna doctor, pe scurt, cum arată o zi din viaţa sa.

Mihaela Cristescu spune hotărâtă că este gată să muncească până când nu va mai putea. Motivul este satisfacţia foarte mare care o are atunci când tratează copii si când formează medici renumiţi. „În ultimii 5 ani am reuşit să formez trei medici şi în acest moment lucrez cu alţi trei medici care vor fi exact după calapodul meu. Oameni cu o responsabilitate foarte mare, cu o adresabilitate ridicată şi cu finalitate medicală”, spune ea.

Mihaela Cristescu este foarte mândră şi de numărul mare de copii sare îi trec annual prin mâini. „În 2009, am avut 17.000 de consultaţii”, spune ea.

0-48577-dnamarcu.jpgINTERVIU FLASH

capital.ro: Cum vă organizaţi timpul? Pe o agendă de hârtie sau cu ajutorul unui gadget?

Mihaela Cristescu: Agenda mea este în mintea mea. Acolo „notez” tot ce am de făcut.

capital.ro: Aţi crezut la început că MedLife va ajunge printre primii jucători de pe piaţă?

M.C.: Nu. Niciodată nu am crezut că vom ajunge atât de departe. Am crezut mereu că va fi o sursă de venit şi un loc de muncă pentru mine şi alţi câţiva oameni.

capital.ro: Care este marca de parfum preferată?

M.C.: Nu am o marcă preferată de parfum. Eu primesc foarte multe parfumuri de la oamenii dragi şi le folosesc pe toate. Pot spune însă că toate cremele pe care le folosesc sunt pe bază de caviar.

capital.ro: Cu cine lucraţi mai bine, cu femei sau cu bărbaţi?

M.C.: Având în vedere că am doi băieţi, am o sensibilitate foarte mare pentru bărbaţi. Însă în echipa mea am numai femei. Pot spune că în MedLife suntem ca o adevărată familie. Eu ştiu totul despre angajaţii mei. Ei îmi spun „mamă” şi vin la mine de fiecare dată când au o problemă.

capital.ro: Care este cartea preferată? Şi de ce?

M.C.: Înainte citeam foarte mult. Îmi placea Balzac. În ultimii ani însă citesc foarte multe cărţi de pediatrie şi încerc să ţin pasul cu dezvoltarea rapidă a medicinei.

capital.ro: Cum se împacă viaţa personală cu cariera?

M.C.: Când am pus pe picioare MedLife, eram mai mereu plecată. Cred că în acea perioadă băieţii mi-au simţit lipsa, mai ales că treceau printr-o perioadă în care aveau nevoie de mama lor. Cu toate acestea, m-au înţeles şi în ultimii ani am recuperate timpul pierdut. Soţul meu era cel care îmi făcea reproşuri. Cu toate că era mai mult plecat din ţară, atunci când era acasă mă întreba de ce sunt atât de importanţi pacienţii mei.

capital.ro: Care au fost cele mai frumoase cadouri primite?

M.C.: Am primit foarte multe cadouri. Soţul mei îmi dădea în dar multe bijuterii şi blănuri. Însă ador şi florile foarte mult.

capital.ro: Care sunt destinaţiile de vacanţă preferate?

M.C.: Am călătorit foarte mult cu soţul meu în toată Europa şi în Orietul Mijlociu. Vorbesc de vacanţe extraordinare, în condiţii de neimaginat. De când am înfiinţat MedLife, nu am fost plecată decât de două ori: o dată la Paris şi o dată la Băile Herculane. Dacă ar fi să călătoresc acum, aş pleca în România. Şi aici sunt multe lucruri frumoase de văzut. De exemplu, am o prietenă care are un castel la Sinaia. Acolo m-aş relaxa.