Agenţia de rating Moody's a retrogradat recent municipalitatea din Chicago. Motivul administrarea greşită a planului de pensii al administraţiei locale, care are o "gaură" de două trilioane de dolari. Este un risc trecut cu vederea de pieţe, dar adus tot mai des în discuţie. "Obligaţiile nefinanţate ale fondurilor de pensii au crescut substanţial", atenţionează într-un raport preluat de Zero Hedge banca americană de investiţii Goldman Sachs. Randamentele sub aşteptări şi contribuţiile insuficiente sunt principalele probleme care subminează sustenabilitatea planurilor de pensii locale şi de stat. Rata de nefinanţare a obligaţiilor de plată ar fi urcat la 7,7%, potrivit unor calcule ale grupului bancar american. Contribuţiile s-au redus cu atât mai mult cu cât unele dintre acestea iau în calcul şi beneficiile acumulate în cursul anului.

În unele cazuri valorile sunt extreme. În ultimii ani statul New Jersey a făcut în medie numai 40% din plăţile aşteptate. Noile reguli de contabilitate aprobate de autoritatea federală de resort ar urma să penalizeze mai drastic nefinanţarea fondurilor de pensii, însă nu va impune niciun fel de cerinţe legale pentru realizarea contribuţiilor.

Totuşi, pentru a readuce pe traseul corect planurile de pensii, ar fi nevoie ca la nivel guvernamental să fie sporite contribuţiile cu o sumă în jurul a 100 miliarde dolari pe an, ceea ce ar reprezenta echivalentul a 0,6% din Produsul Intern Brut al SUA, în paralel cu reducerea cheltuielilor în alte zone.