Microsoft se pregăteşte să-l numească CEO pe Satya Nadella, directorul diviziei de servicii enterprise şi cloud, iar board-ul companiei discută de asemenea înlocuirea lui Bill Gates din funcţia de preşedinte, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei.
 

 Schimbarea conducerii are loc într-un moment de cotitură în istoria Microsoft, compania traversând o perioadă de tranziţie către hardware şi servicii online.

Microsoft a rămas în urmă pe piaţa smartphone-urilor, tabletelor şi în zona serviciilor online. Anul trecut, Ballmer a reorganizat conducerea Microsoft şi a convenit preluarea diviziei de telefoane mobile a Nokia într-o tranzacţie de 5,4 miliarde euro.

Acţiunile Microsoft, inclusiv dividende, au crescut cu 74% în ultimii 10 ani, faţă de o ascensiune de 93% a indicelui Standard & Poor's 500 al bursei de la New York.

Compania a avut doar doi directori generali în istoria sa – Bill Gates şi Steve Ballmer.

Nadella lucrează la Microsoft din 1992 şi a coordonat operaţiunile companiei în zona serviciilor de cloud, software-ului pentru servere, motoarelor de căutare pe internet şi aplicaţiilor business.

Ca preşedinte al diviziei de servere şi servicii cloud, Nadella a reuşit să crească afacerile anuale de la 16,6 miliarde de dolari la 20,3 miliarde de dolari în numai doi ani.

În ceea ce priveşte funcţia de preşedinte al Microsoft, Bill Gates ar putea fi înlocuit de John Thompson, membru în board-ul companiei începând din 2012, potrivit surselor citate.

Thompson (64 de ani) lucrează în industria IT de mai bine de 40 de ani. El şi-a început cariera la IBM, unde a ajuns până în conducerea executivă. În 1999, Thompson a părăsit IBM şi a preluat conducerea dezvoltatorului de soluţii de securitate Symantec. În cei 10 ani de mandat ai lui Thompson, afacerile Symantec au urcat de la 600 milioane de dolari pe an la 6 miliarde de dolari. În prezent, Thompson este CEO al companiei Virtual Instruments, producător de software care măsoară performanţele aplicaţiilor şi sistemelor hardware.

Din 2012, când a intrat în board-ul Microsoft, Thompson a ridicat probleme importante şi a influenţat decizia lui Ballmer de a se retrage, potrivit unor surse apropiate situaţiei.