Comisia Europeană a anunţat că a ajuns la o încheiere amiabilă în cazul anchetei împotriva Microsoft, pe tema browserelor de internet. Grupul american s-a angajat să permită celor care au cumpărat Windows să aleagă între 12 browsere de internet.

Decizia va deveni operaţională în martie şi va avea un termen de valabilitate de cinci ani în spaţiul economic european. De pe urma ei, vor avea de câştigat milioane de consumatori, apreciază comisarul european Neelie Kroes.

Microsoft va permite clienţilor să aleagă între 12 programe de utilizare a internetului, puse la dispoziţie de mai multe companii, între care cel propriu – Internet Explorer, Safari al companiei Apple sau Google Chrome.

Grupul american a evitat astfel o nouă amendă din partea executivului comunitar. Microsoft a fost penalizat, până în prezent, cu 1,68 miliarde de euro pentru încălcări ale reglementărilor comunitare privind concurenţa.

Angajamentul Microsoft răspunde temerilor CE privind încălcarea regulilor antitrust prin includerea Internet Explorer în sistemul de operare Windows, potrivit executivului european.

Uniunea Europeană a acuzat în ianuarie Microsoft de concurenţă neloială prin livrarea programelor Windows cu browserul Internet Explorer preinstalat.

Internet Explorer este folosit pentru 56% din traficul pe internet la nivel mondial, urmat de Mozilla Firefox cu 32% şi Opera cu 2%.