Microînterprinderile – companiile care au un capital social de 25.000 euro şi care au optat pentru plata impozitului pe profit, îşi menţin statutul de plătitor de impozit pe profit chiar dacă nivelul capitalului se reduce până la noua limită de 45.000 lei. 

De asemenea, Ministerul Finanţelor propune ca opţiunea pentru plata impozitului pe profit să poată fi aplicată şi de către microîntreprinderile existente care au sau îşi majorează capitalul social până la noua limită de 45.000 lei, similar persoanelor juridice române nou înfiinţate. 

În prezent, pot opta pentru plata impozitului pe profit companiile nou-înfiinţate care, la data înregistrării în Registrul Comerţului, au subscris un capital social reprezentând cel puţin echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro. 

Prin proiectul de act normativ publicat vineri, Ministerul Finanţelor propune un nou pachet de măsuri ce vizează modificări ale Codurilor fiscal şi de procedură fiscală şi ale altor acte normative. Cele mai importante măsuri se referă la un regim special de TVA pentru micii agricultori, extinderea, pe termen nelimitat, a scutirii de impozit pentru profitul reinvestit şi eliminarea Registrului Operatorilor Intracomunitari (ROI). Impactul estimat al acestor măsuri este de aproximativ 3,2 miliarde de lei. 

Conform notei de fundamentare, în 2017 veniturile bugetare ar urma să scadă cu 459,2 milioane de lei, în 2018 cu 752,9 milioane de lei, în 2019 cu 972,8 milioane de lei şi în 2020 cu 1,007 miliarde de lei. 

"Scopul este acela de simplificare a procedurilor atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, de susţinere a mediului de afaceri, a procesului investiţional, de eliminare a unor restricţionări şi inechităţi", precizează Finanţele.

AGERPRES