Valoarea din prospect a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, cererile băncilor au fost de 487 de milioane de lei, însă statul a decis să accepte doar 207 milioane de lei. 

Vineri va fi organizată o sesiune suplimentară aferentă licitaţiei de obligaţiuni de joi, prin care MFP vrea să împrumute alte 60 de milioane de lei, la randamentul stabilit deja la licitaţie. 

MFP a programat împrumuturi de circa 2,2 miliarde de lei de la bănci, în luna mai, din care 2 miliarde de lei prin cinci licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 180 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. 

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. 

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza două licitaţii de certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 400 milioane lei fiecare, pe 18 şi, respectiv, 25 mai. 

De asemenea, vor fi organizate trei licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu scadenţe la trei, cinci şi şapte ani, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni. 

În 2015, MFP intenţionează să împrumute de pe piaţa internă circa 10 – 12 miliarde lei prin emisiuni de certificate de trezorerie şi 25 – 28 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni benchmark. 

AGERPRES