Arhipelagul Revillagigedo este un grup de insule vulcanice situate în largul coastei de sud-est a Mexicului. 

Cu o zonă protejată de 150.000 de kilometri pătraţi, aceasta a devenit cea mai mare rezervaţie oceanică din America de Nord. 

În urma adoptării acestei măsuri, toate activităţile de pescuit vor fi interzise în această zonă în care vor patrula echipaje ale forţelor navale. 

Se speră că iniţiativa va ajuta la refacerea populaţiilor speciilor afectate de pescuitul în scop comercial. 

De asemenea, prin această măsură va fi interzisă extragerea resurselor naturale şi construcţia de noi infrastructuri hoteliere. 

Parcul a fost înfiinţat prin decret semnat de preşedintele mexican Enrique Pena Nieto. 

Regiunea, care se află la circa 400 de kilometri sud-est de peninsula Baja California a fost descrisă drept ''Galapagos din America de Nord'' datorită originii sale vulcanice şi a ecologiei unice. 

Aflate într-o zonă de convergenţă dintre doi curenţi oceanici, insulele oferă regiuni cu ape de adâncime mică şi reprezintă un centru de întâlnire pentru speciile migratoare. 

Aici trăiesc sute de specii de vieţuitoare oceanice, printre acestea numărându-se şi balene cu cocoaşă care frecventează zonele acvatice de mică adâncime şi pe cele de coastă din jurul insulelor în perioada de reproducere. 

Anul trecut, această regiune din Oceanul Pacific a fost numită sit al patrimoniului mondial al UNESCO. 

María José Villanueva, director pentru conservare în cadrul organizaţiei World Wildlife Fund (WWF) din Mexic, a descris măsura drept un "precedent important" pentru restul lumii, după cum a notat media locală. 

Iniţiativa Mexicului vine după o măsură similară adoptată de Chile, care a creat o rezervaţie oceanică de dimensiuni chiar mai mari decât Revillagigedo, în 2015.

SURSA: Agerpres