Așadar, petrochimiștii și IT-iștii au ajuns să fie plătiți aproape ca angajații din unele state din Occident, în condițiile în care în Spania nivelul salariului mediu este de circa 1.700 de euro net.

„În contextul creşterii fluctuaţiei de personal la 20% anul acesta în mediul privat, toată lumea se plânge că nu mai găseşte expertiză, indiferent în ce domeniu ar activa în piaţa din România.  Prin urmare, faptul că lipsa de expertiză se observă din ce în ce mai adânc în piaţă îi determină pe angajatori să supraplătească atunci când găsesc candidaţi buni şi aşa se explică creşterile de salarii din unele domenii“, a declarat Alina Popescu, talent information solution leader pentru România şi regiunea Balcani în cadrul companiei de HR Mercer.

Salariul mediu pe economie a ajuns la 2.721 de lei net (590 de euro) în luna iunie a acestui an, în creştere cu 14% spre deosebire de aceeași perioadă din 2017, arată datele publicate de INS.

Un angajat din România are salariul de cinci ori mai mic decât salariul mediu al angajaților din cele 28 de state membre ale UE.