Rusia a declarat miercuri că speră într-o muncă „mai constructivă” cu administraţia noului preşedinte american Joe Biden în vederea prelungirii unui important tratat de dezarmare, New START, ale cărui prevederi îşi încetează valabilitatea la 5 februarie, relatează AFP, după cum transmite Agerpres.

„Sperăm că noua administraţie americană va face proba unei poziţii mai constructive în dialogul cu noi” cu privire la prelungirea New START, care limitează arsenalele nucleare ale celor două puteri, a subliniat diplomaţia rusă într-un comunicat, dat publicităţii la câteva minute după învestirea lui Joe Biden la Casa Albă.

„Precedenta administraţie americană a dus o campanie planificată şi deliberată pentru distrugerea tratatelor din domeniul controlului asupra armamentelor”, se menţionează în comunicatul diplomaţiei ruse, care acuză administraţia Donald Trump că a căutat să ridice restricţiile pentru a permite Washingtonului să ‘crească şi să utilizeze puterea militară fără control’.

Rusia vrea să prelungească tratatul New START

„De partea noastră, am fost şi suntem în continuare în favoarea prelungirii tratatului New START”, asigură MAE rus, adăugând că Rusia este pregătită să lucreze cu privire la acesta „pe principiul egalităţii şi respectării reciproce a intereselor”.

Noul START, semnat în 2010 – ultimul tratat major dintre SUA şi Rusia – limitează arsenalele celor două ţări la 800 numărul de lansatoare şi bombardiere grele şi la 1.550 numărul focoaselor nucleare, adică o reducere de aproape 30% comparativ cu limita anterioară stabilită în 2002.

Rusia speră la relații bune cu SUA

Moscova contează pe relaţii bune cu Statele Unite ale Americii, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă oficială rusă TASS.

„Rusia, cum a trăit sute de ani, aşa va continua să trăiască, căutând relaţii bune cu Statele Unite ale Americii”, a afirmat Peskov. „O voinţă politică corespunzătoare de apropiere din partea Washingtonului va depinde de Biden şi de echipa sa”, a adăugat el.

Pentru Rusia „nimic nu se va schimba” odată cu învestirea democratului Joe Biden în calitate de cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, consideră Kremlinul, citat de agenţia de presă EFE.