Democraţia a învins, a declarat miercuri, cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, Joe Biden. Acesta a lansat un apel la unitate în discursul său inaugural, rostit imediat după încheierea ceremoniei de învestitură, desfăşurată la Capitoliul din Washington.

”În această clipă, prieteni, democraţia a învins. Astăzi sărbătorim victoria nu a unui om, ci a unei cauze, cauza democraţiei”, a spus Biden.

”Aceasta este ziua Americii. Aceasta este ziua democraţiei. O zi a istoriei şi a speranţei, a reînnoirii şi hotărârii”, a insistat Biden, care a salutat “oamenii buni” din ţară. “Am ajuns până aici. Mai avem mult de mers”, a lansat el. Biden a notat că ţara trece prin vremuri “dificile”, făcând referire la pandemia de coronavirus şi la criza economică, scrie dpa.

Președintele a pledat pentru unitate în discurs

Preşedintele american Joe Biden a pledat miercuri pentru unitate în discursul său de după depunerea jurământului. El le-a cerut oamenilor să aibă “un nou început” şi să nu lase politica să fie un “foc dezlănţuit” care provoacă divizare, relatează dpa, citată de Agerpres.

“Pentru a depăşi aceste provocări, a ne vindeca sufletul şi a asigura viitorul Americii avem nevoie de mai mult decât cuvinte. Este nevoie de lucrul cel mai greu de obţinut într-o democraţie: de unitate”, a spus Biden.

“Trebuie să punem capăt acestui război care aruncă roşul împotriva albastrului, ruralul împotriva urbanului, conservatorul împotriva liberalului. Putem face acest lucru – dacă ne deschidem sufletele în loc să ne împietrim inimile”, a adăugat el.

Preşedintele american a mai declarat că o mulţime violentă nu poate răsturna tradiţiile democratice ale SUA. Declarația vine la două săptămâni după asaltul susţinătorilor predecesorului său Donald Trump asupra Capitoliului.

“Stăm aici la doar câteva zile după ce o mulţime a crezut că poate folosi violenţa pentru a reduce la tăcere voinţa poporului, pentru a opri funcţionarea democraţiei noastre, pentru a ne îndepărta de pe acest pământ sacru. Nu s-a întâmplat acest lucru. Nu se va întâmpla niciodată. Nici astăzi, nici mâine, niciodată. Niciodată”, a spus Biden în discursul său inaugural.

Joe Biden le-a cerut americanilor să i se alăture în această cauză

“Întregul meu suflet este în asta – să aduc America împreună, să unesc poporul nostru, să unesc naţiunea noastră şi îi cer fiecărui american să mi se alăture în această cauză”, a declarat Biden în cadrul discursului său.

“Puneţi capăt strigătelor şi reduceţi temperatura. Pentru că fără unitate nu există pace, nu există progres. Numai indignare obositoare”, a mai spus al 46-lea preşedinte al SUA.

Biden i-a denunţat pe toţi cei care se folosesc de minciuni pentru a ajunge la putere şi s-a angajat să fie un preşedinte al tuturor cetăţenilor, care guvernează plecând de la fapte şi adevăr.

“Există adevăr şi există minciuni. Minciuni spuse pentru putere şi pentru profit”, a mai spus Biden în discursul său de învestitură.

“Însă putem să nu fim de acord, asta este democraţia”, a adăugat Biden.

Joe Biden va repara alianțele cu alte țări

Acesta a promis miercuri, în discursul de învestitură, că va repara alianţele Statelor Unite cu alte ţări, în primul său mesaj către restul lumii în calitate de preşedinte al SUA, relatează DPA.

“Ne vom repara alianţele, vom colabora din nou cu lumea, nu pentru a face faţă provocărilor de ieri, ci provocărilor de astăzi şi de mâine”, a afirmat Biden.

“America a fost pusă la încercare. Şi am ieşit mai puternici”, a adăugat el.

Joe Biden a depus miercuri jurământul în calitate de preşedinte al SUA, în faţa judecătorului Curţii Supreme John Roberts, pe treptele Capitoliului. Democratul a devenit astfel cel de-al 46-lea preşedinte al SUA.

A postat primul mesaj pe Twitter în calitate de președinte

Preşedintele american Joe Biden şi-a postat miercuri pe contul de Twitter @POTUS primul mesaj de după ceremonia de învestitură, relatează CNN.

Primul mesaj postat de noul preşedinte a fost: “Nu e timp de pierdut când vine vorba să răspundem crizei cu care ne confruntăm”. “De aceea astăzi mă îndrept spre Biroul oval pentru a trece imediat la muncă şi a livra o acţiune curajoasă şi ajutoare imediate pentru familiile americane”, se mai menţionează în acest mesaj.

Vicepreşedinta Kamala Harris şi-a preluat şi ea contul de Twitter, @VP, pe care apar imagini cu ea.

Contul de Twitter oficial al Casei Albe este şi el sub controlul noii administraţii.