Cutremur in America. Ce a decis Donald Trump? E fără precedent în istorie. Cel mai puternic om al lumii nu renunţă la politica mare. Totul s-a întâmplat cu doar câteva ore înainte de predarea mandatului de preşedinte al SUA.

Trump a părăsit Casa Albă

Preşedintele american Donald Trump a părăsit miercuri dimineaţă Casa Albă. Totul s-a întâmplat cu câteva ore înainte de finalul mandatului său. Trump nu l-a primit mai întâi pe succesorul său, Joe Biden, care va depune jurământul la prânz, potrivit AFP.

Elicopterul prezidenţial Marine One, avându-i la bord pe Donald şi Melania Trump, şi-a luat zborul din grădinile Casei Albe, la puţin timp după ora locală 08:15 (13:15 GMT). La plecare, preşedintele a evocat un mandat ”de patru ani fantastic”, care a însemnat ”onoarea unei vieţi”.

Elicopterul va ateriza la baza Maryland, unde va avea loc o mică ceremonie. De acolo, cuplul prezidenţial va pleca cu avionul Air Force One către Florida, unde Trump va petrece ultimele ore ale preşedinţiei sale. El nu va participa la inaugurarea preşedintelui ales Joe Biden.

Donald Trump vrea să preia din nou puterea

Donald Trump vrea să preia din nou puterea în America şi a discutat deja despre înfiinţarea unui nou partid. Totul s-ar fi întâmplat în ultimele zile. Au fost discuţii cu diverşi consilieri despre formarea unui nou partid politic.

Totul a fost dezvăluit de unele persoane avizate în legătură cu această problemă. Trump vrea să continue să exercite influenţă după ce va pleca de la Casa Albă, anunţă Wall Street Journal (WSJ) în ediţia sa de miercuri.

Cum se va numi noul partid?

Trump a discutat cu mai mulţi consilieri şi alte persoane apropiate, săptămâna trecută. Preşedintele a spus că ar dori ca noul partid să se numească “Patriot Party”, potrivit surselor de informaţie ale WSJ.

Donald Trump a intrat în conflict în ultimele zile cu mai mulţi republicani de prim rang, printre care liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell. Ultimul a declarat marţi că preşedintele în exerciţiu este de vină pentru că a provocat sângerosul asalt asupra Capitoliului, din 6 ianuarie.

Sondajele arată însă că Donald Trump continuă să fie susţinut de membri de rând ai Partidului Republican, notează WSJ.

Casa Albă a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Nu este foarte clar cât de hotărât este Donald Trump să formeze un nou partid, ceea ce ar presupune o importantă investiţie de timp şi resurse. Preşedintele Trump are o bază largă de susţinători, dintre care unii nu au fost puternic implicaţi în timpul campaniei lui Trump din 2016.

Noile partide eşuează în SUA

Terţe partide eşuează de obicei să atragă suficient sprijin pentru a juca un rol major în alegerile naţionale. Orice efort pentru înfiinţarea unui nou partid ar atrage probabil o puternică opoziţie din partea oficialilor republicani.

Aceştia vor fi iritaţi de ideea că Donald Trump deturnează o parte dintre susţinătorii candidaţilor GOP (Grand Old Party), cum mai este denumit Partidul Republican.