Joe Biden a depus miercuri jurământul în calitate de preşedinte al SUA. Democratul a devenit astfel al 46-lea preşedinte al SUA.

Ceremonia este una fără precedent, fiind marcată de pandemie. Un alt şi de asaltul asupra Capitoliului de pe 6 ianuarie, de către susţinători ai lui Donald Trump, care nu a dorit să fie prezent la eveniment, susține Agerpres.

”În această clipă, prieteni, democraţia a învins. Astăzi sărbătorim victoria nu a unui om, ci a unei cauze, cauza democraţiei”, a spus Biden.

”Aceasta este ziua Americii. Aceasta este ziua democraţiei. O zi a istoriei şi a speranţei, a reînnoirii şi hotărârii”, a insistat Biden, care a salutat “oamenii buni” din ţară. “Am ajuns până aici. Mai avem mult de mers”, a lansat el. Biden a notat că ţara trece prin vremuri “dificile”, făcând referire la pandemia de coronavirus şi la criza economică, scrie dpa.

Biden a promis totodată să înfrângă curentul privind supremaţia albilor şi extremismul intern

 

Ce a făcut Biden miercuri dimineață

Joe Biden a asistat miercuri dimineaţă la o slujbă la catedrala St Matthew din Washington, însoţit de liderii democraţi şi republicani din Congres, un gest simbol al reconcilierii cu trei ore înainte de începerea mandatului său, relatează AFP.

Viitorul al 46-lea preşedinte al SUA a fost însoţit de soţia sa Jill Biden, democraţii Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, şi Chuck Schumer, liderul minorităţii din Senat, precum şi de liderii republicani din camera superioară, Mitch McConnell, şi cea inferioară Kevin McCarthy.

Donald Trump a fost pus sub acuzare în Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, pentru a doua oară în mandatul său de patru ani. Un al doilea “impeachment” istoric, notează France Presse. Procesul său urmează să fie acum organizat în Senat, dar data nu a fost încă fixată. Multă vreme aliaţi fideli ai miliardarului, Kevin McCarthy şi Mitch McConnell au avut, după asaltul asupra Capitoliului, cuvinte dure pentru Donald Trump.

McCarthy a estimat că preşedintele republican poartă o “responsabilitate” în violenţe. În opinia sa, “ar fi trebuit să denunţe imediat mulţimea văzând ce se petrecea”. El a votat însă împotriva punerii sub acuzare a lui Trump. În schimb, McConnell a anunţat, într-o ruptură clară faţă de fostul său aliat, că nu exclude ca Trump să fie găsit vinovat în cadrul procesului din Senat.

Între timp, Donald Trump şi soţia sa Melania au plecat spre reşedinţa lor din Florida. Ei s-au aflat la bordul Air Force One. Acest lucru s-a întâmplat după ce fostul preşedinte a susţinut un ultim discurs la baza aeriană Andrews.