Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, şi vicepreşedinta aleasă Kamala Harris urmau să aducă un omagiu marţi celor peste 400.000 de americani decedaţi din cauza epidemiei de corovonavirus. Totul ar urma să aibă loc în cadrul unei ceremonii la Washington, cu câteva ore înainte de a prelua conducerea unei ţări în criză, relatează Reuters.

Această ceremonie va fi primul eveniment federal care comemorează victimele COVID-19 şi va avea loc în ultima zi de preşedinţie a lui Donald Trump.

Sute de orașe și comunități s-au alăturat acestui omagiu

Potrivit unui bilanţ al Reuters, SUA se apropiau marţi de 24 milioane de cazuri de contaminări cu SARS-CoV-2 şi peste 400.000 de decese de la declanşarea pandemiei.

Ţara a înregistrat în medie peste 200.000 de noi cazuri de contaminări zilnic şi 3.220 de decese în ultimele şapte zile.

Ceremonia era programată pentru ora locală 17:15 (22:15 GMT) şi va fi urmată de un minut de reculegere şi 400 de bătăi de clopot.

„Sute de orașe și comunități din toată țara s-au angajat să se alăture acestui omagiu într-un moment național de unitate”, a declarat comitetul inaugural al lui Biden într-o declarație.

Joe Biden, care îşi va prelua funcţia miercuri, la miezul zilei, intenţionează să facă din lupta împotriva coronavirusului o prioritate absolută, instituind o serie de măsuri, între care purtarea măştii.

Ce-l așteaptă pe noul președinte Joe Biden

Ceremonia marchează începutul unei noi ere în bătălia țării împotriva COVID-19 sub conducerea lui Biden. Acesta s-a angajat să facă din pandemia de coronavirus o prioritate absolută atunci când va prelua funcția.

Biden va moșteni o națiune „îndurerată și bolnavă” de la Donald Trump, mai scrie sursa citată. Criticii îl acuză pe acesta din urmă că este de vină pentru răspunsul disjunct și ineficient în fața pandemiei. Rezultatul s-a și văzut, Statele Unite înregistrând cel mai mare număr de morți din cauza COVID-19 din lume.

Joe Biden se va confrunta și cu uriașa sarcină de a supraveghea distribuția și administrarea vaccinului COVID-19. Statele Unite a rămas în urmă cu obiectivul de vaccinare. Doar 12,3 milioane de vaccinuri au fost administrate din peste 31 de milioane distribuite începând cu 15 ianuarie, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Președintele ales a spus că va căuta să obțină aprobarea pentru a cheltui 1,9 trilioane de dolari pentru finanțări. Acestea vor fi folosite la accelerarea distribuției vaccinurilor împotriva coronavirusului. De asemenea, democrații, care dețin acum o ușoară majoritate în Congres, speră să acorde prioritate ajutoarelor de stat și ajutoarelor locale în următorul acord de stimulare.