Kievul și Moscova se acuză reciproc pentru acest act cu consecințe uriașe la nivel uman, de mediu și strategic. Dar este greu de crezut că Ucraina ar putea fi responsabilă de acest atac. Nu doar pentru că nu ar avea sens să-și atace propriul popor, ci și pentru că dezastrul ar fi un impediment major în contraofensiva militară anunțată de Kiev.

Catastrofa poate duce la închiderea centralei nucleare Zaporojie, ale cărei reactoare nucleare sunt răcite cu apă din Nipru.

Așa cum se știe, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a acuzat Ucraina că a aruncat în aer uriașul baraj Kakhovka, ca parte a unui plan de mutare a unităților din regiunea Herson din apropiere pentru operațiuni împotriva forțelor ruse.

Nu există limite

Cu toate acestea, aruncarea în aer a barajului a fost ordonată de președintele Vladimir Putin pentru a încerca să-și încetinească pierderile militare. În plus, există o altă explicație pentru acest atac: este un mesaj clar dat lumii că, pentru Putin, nu există limite. Mai ales când se află cu spatele la zid.

În primele săptămâni ale războiului, lumea s-a confruntat cu temeri că Rusia ar putea folosi armele nucleare. Ca răspuns la operațiunile militare de succes ale Ucrainei, Putin a folosit din ce în ce mai mult metode de război neconvenționale.

Incapabil să-și atingă obiectivele inițiale de cucerire a puterii de la Kiev, președintele rus a dus un război de o brutalitate greu de descris. Fără îndoială, aruncarea în aer a barajului a fost un răspuns prost gândit la ofensiva trupelor ucrainene.

Reacția de panică este periculoasă și nesăbuită: prin aruncarea în aer a barajului, Rusia și-a pus în pericol trupele și fortificațiile pe care le construise pe malul stâng al râului și a pus în pericol alimentarea cu apă a Crimeei și furnizarea de energie electrică în teritorii ucrainene pe care le-a ocupat.

„Acum nimeni nu te va avea!”

Când Kremlinul vorbește despre un posibil atac nuclear asupra Ucrainei, experții susțin că acest lucru ar provoca la fel de mult rău și Rusiei. Dar nu este exact ceea ce s-a întâmplat la hidrocentrala Kakhovska.

Explozia duce cu gândul la una din replicile din piesa dramaturgului rus Alexander Ostrovsky. În timp ce protagonistul își împușcă fosta soție exclamă: „Ei bine, acum nimeni nu te va avea!”

Previziuni greu de făcut

Șansele de victorie ale lui Putin sunt reduse, având în vedere numeroșii pași greșiți pe care Rusia i-a făcut în timpul războiului. În fiecare zi, armata rusă își dovedește ineficiența, comandanții săi făcând greșeli după greșeli.

Nu există nicio garanție că puterea de la Kremlin nu va trece la o escaladare nucleară, fie printr-un atac cu rachete balistice, fie prin declanșarea unui accident nuclear la uzina Zaporojie. Recent, Putin și locotenenții săi au făcut din nou aluzie la așa-numitele „bombe murdare”.

Riscurile unei escaladări a conflictului, din partea Rusiei, trebuie calculate de factorii de decizie de la Bruxelles, Washington și Beijing. Acest ultim incident arată cât de reale sunt aceste riscuri. Nimeni, nici măcar cel mai înalt oficial militar american, nu știe cum va evolua războiul.