Vladimir Putin a fost de acord

Președintele rus, Vladimir Putin, l-a asigurat miercuri pe omologul său sud-african, Cyril Ramaphosa, că Rusia va primi o delegație a țărilor africane participante la Inițiativa de Pace Africană pentru a aborda problema războiului din Ucraina.

„Au convenit că Vladimir Putin va primi în curând o delegaţie din mai multe ţări africane”, a informat Kremlinul, precizând că liderii au discutat „chestiuni legate de iniţiativa africană de a căuta modalităţi de soluţionare a conflictului ucrainean”, transmite EFE.

Potrivit preşedinţiei ruse, Putin şi Ramaphosa au abordat „dezvoltarea viitoare a parteneriatului strategic bilateral”.

În plus, liderii au discutat despre pregătirile pentru cel de-al doilea summit Rusia-Africa, reuniune care va avea loc la Sankt Petersburg la sfârşitul lunii iulie, şi despre apropiatul summit al ţărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), care va avea loc la Johannesburg în august.

„A fost exprimată disponibilitatea de a continua coordonarea strânsă dintre Rusia şi Africa de Sud în cadrul instituţiilor internaţionale”, a conchis Kremlinul.

Liderii ţărilor africane au convenit să vorbească cu Vladimir Putin

Marţi, preşedintele sud-african i-a primit pe omologii săi care vor participa la această iniţiativă pentru a discuta despre „impactul devastator pe care războiul l-a avut asupra popoarelor din Ucraina şi Rusia, precum şi despre ameninţările pe care acest război le reprezintă pentru Europa şi chiar pentru restul lumii dacă va continua”.

Printre participanţi s-au numărat preşedintele Comorelor şi actualul preşedinte în exerciţiu al Uniunii Africane (UA), Azali Assoumani, precum şi şefii de stat ai Egiptului, Senegalului, Ugandei şi Zambiei.

Liderii au convenit să discute atât cu preşedintele rus, cât şi cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre „elementele pentru o încetare a focului şi o pace durabilă în regiune”.

Pe 16 mai, Ramaphosa a anunţat această iniţiativă şi a indicat că Zelenski şi Putin „au fost de acord să primească” misiunea la Kiev şi Moscova.

În afară de Ramaphosa, din delegaţie vor face parte preşedinţii Zambiei, Senegalului, Republicii Congo (Congo-Brazaville), Ugandei şi Egiptului, a precizat liderul sud-african la acea dată.