Rusia susține că a respins o ofensivă a Ucrainei

Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, a declarat joi că trupele sale au respins în cursul nopţii o ofensivă ucraineană în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, transmit AFP şi Reuters.

„Astăzi, la ora 01.30 (22.30 GMT) a dimineţii, în zona Zaporojie, inamicul a încercat să străpungă apărările noastre cu forţe ale Brigăzii a 47-a Mecanizate numărând până la 1.500 de oameni şi 150 de vehicule blindate”, a afirmat ministrul într-un comunicat.

„Inamicul a fost detectat la timp de forţele noastre de recunoaştere şi o lovitură preventivă a fost lansată de forţele noastre de artilerie şi aviatice şi cu folosirea de arme anti-tanc”, a adăugat Şoigu.

„Inamicul a fost stopat şi se retrage cu pierderi grele”, a continuat ministrul, potrivit căruia „forţele inamice special formate pentru punerea în aplicare a acestei străpungeri nu şi-au îndeplini misiunea”.

Tot potrivit lui Serghei Şoigu, „în urma unei bătălii de două ore, inamicul a pierdut 30 de tancuri, 11 vehicule de luptă de infanterie şi până la 350 de oameni”, afirmaţii ce nu pot fi verificate, totuşi, din surse independente.

Primele semne ale contraofensivei ucrainene

Autorităţile ucrainene nu au făcut până acum vreo menţiune oficială despre aceste evenimente. Kievul afirmă de mai multe luni că pregăteşte o mare contraofensivă împotriva forţelor ruse, vizând recucerirea teritoriilor ucrainene ocupate de Moscova, inclusiv a Crimeii, peninsula anexată în 2014.

Potrivit unor observatori, intensificarea „operaţiunilor ofensive” purtate de Kiev de-a lungul liniei de front în ultimele săptămâni constituie primele semnale ale acestui asalt atât de aşteptat.

Regiunea Zaporojia, controlată în proporţie de 80% de forţele ruse, face parte din aşa-numitul „pod terestru” – o întindere de pământ care leagă zona Donbas din estul Ucrainei, controlată de Rusia, cu Crimeea.

Spargerea acestui pod terestru este larg văzută drept unul din obiectivele principale ale contraofensivei ucrainene.

Șoigu a cerut livrarea rapidă de echipamente militare

De menționat că, ministrul rus al Apărării cerut livrarea cât mai rapid posibil a echipamentelor militare către liniile de front din Ucraina. El a făcut această solicitare în timpul unei vizite la trupele din Districtul Militar de Vest al Rusiei, unde a inspectat pregătirea echipamentelor și armelor pentru expediere.

„Șoigu a ordonat ca restricțiile de timp pentru acceptarea vehiculelor de la întreprinderi să fie reduse și ca acestea să fie pregătite pentru a fi transferate către unitățile Forțelor Armate ale Rusiei în cel mai scurt timp posibil”, potrivit unui comunicat postat de minister.

În plus, oficialul rus „a atras o atenție deosebită asupra pregătirii de calitate și expedierii la timp a munițiilor și rachetelor către unitățile implicate în operațiunea militară specială și, de asemenea, aflate în pregătire de luptă ca parte a antrenamentului”, se mai arată în comunicat.