Cunoaște-ți setările

Symantec Security Response recomandă utilizatorilor de rețele sociale să devină familiari cu setările de confidențialitate și serviciile de securitate oferite de rețele și aplicații.

1.    Public sau privat? Din oficiu, multe servicii online încurajează utilizatorii să își partajeze actualizările în mod public. Majoritatea oferă setări globale de confidențialitate a profilului propriu, public sau privat, altele oferă opțiuni suplimentare, permit individualizarea setărilor de public sau privat postărilor individuale. Asigură-te că treci în revistă acele setări înainte de a posta pe rețelele preferate.

2.    Parole puternice și refolosirea parolelor. Folosește o parolă puternică pentru fiecare serviciu și asigură-te că nu refolosești parolele pe mai multe rețele sociale.

3.    Unde setările permit, folosește autentificare dublu-factor.Unele servicii, exemplu Facebook sau Twitter, folosesc autentificare dublu-factor drept măsură suplimentară administrării propriului cont. În mod normal, pentru a te înregistra pe un serviciu online, introduci o parolă pe care doartu o știi. Securitatea dublu-factor se folosește de ceva ceea ce nu mai tu deții, în mod normal, un token care generează un număr aleatoriu care îți poate trimite pe telefon un SMS sau o aplicație dedicată de mobil care generează un număr aleatoriu. În acest fel, dacă parola ta este compromisă, acela care îți fură parola va necesita și token-ul de autentificare dublu-factor.

Cunoaște-ți dușmanul

1.    Lucrurile gratuite nu sunt gratuite. Multe înșelătorii online te vor ademeni prin oferta unui dispozitiv gratuit sau un gift card gratuit dacă efectuezi un chestionar, dacă instalezi o aplicație, sau dacă partajezi o postare pe contul personal de rețea socială. Riscul de a oferi informații personale este ridicat, atenție mare.

2.    Îți dorești mai mulți Follower-I și mai multe Like-uri? De cele mai multe ori, vin cu un preț. Fie că plătești pentru Follower-I și Like-uri false, fie că îți oferi informațiile proprii de înregistrare și devii parte din rețeaua online de identități inventate, schemele de creștere artificială a bazei de fani nu merită atenția.

3.    Subiectele la modă pe Internet sunt expuse abuzurilor. Fie că vorbim despre evenimente sportive, staruri pop, decesele celebrităților, seriale populare de televiziune, finale de campionate sau știri despre noi gadget-uri, cei care se ocupă cu scheme ilegale și spam vor afla subiectul în top și vordescoperi o modalitate de a lua parte la conversație pentru a păcăli utilizatorii pentru scopuri ilicite. Fii sigur că e inevitabil să întâmpini un asemenea utilizator, gândește-te de două ori înainte să dai clickpelink-urile lor.

4.    Tu ești cel din fotografie, sau cel din video? Persoanele care se ocupă de înșelătorii online caută să îți obțină parola și vor încerca să te convingă să o predai fără să îți dai seama. Această practică se numește phishing. Dacă urmărești un link și acesta te duce pe o pagină care seamănă cu un serviciu de socializare online, nu îți introduce parola. Verifică bara de adresă, asigură-te că nu e vorba de o denumire mult prea lungă care doar conține cuvântul Twitter sau Facebook. Deschide un nou tab de browser și tastează twitter.com sau facebook.com pentru a vedea dacă mai ești încă logat. De cele mai multe ori, se întâmplă ca încă să fii.  

Cunoașterea înseamnă putere

Fiiconvins că odată cu notorietatea aplicațiilor și serviciilor de online networking, escrocheriile și spamming-ul se mențin în apropiere. Dacă îți dedici puțin timp înțelegerii setărilor de confidențialitate și facilităților suplimentare de securitate oferite de aceste servicii, vei face primul pas către o navigare securizată online. Adițional, dacă știi cine sunt cei care îți doresc informațiile personale și care sunt metodele pe care le folosesc pentru a te înșela să le oferi, vei fi de două ori mai atent înainte de a urmări orice fel de link, înainte de postările pe care le vei face și în legătură cu formulareleîn care îți scrii parolele.

 

Te-ar putea interesa și: