Autoritățile au transmis sâmbătă după-amiaza un mesaj prin sistemul de avertizare RO-ALERT, într-o nouă încercare de a-i responsabiliza pe români, în contextul epidemiei de coronavirus.

Trebuie menționat că, în ciuda repetatelor apeluri făcute de factorii de decizie, românii au ieșit sâmbătă în număr mare din case, în parcuri, pe străzi și chiar la pădure, pentru a profita de vremea frumoasă de afară.

”Respectați recomandările pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus COVID-19. Rămâneți în casă, pe cât posibil! Evitați contactul direct sau apropiat cu alte persoane! Mențineți distanța de minim 2 metri față de ceilalți! Nu atingeți suprafețe pe care au pus mâna și alte persoane! Feriți-vă de zonele aglomerate! Spălați-vă pe mâini cât mai des posibil! Nu vă atingeți cu mâinile fața, nasul, gura sau ochii! Asigurați-vă că regulile sunt respectate și de vârstnici! Ei sunt cei mai expuși îmbolnăvirii! Informați-vă: https://stirioficiale.ro/”, se arată în mesajul transmis pe telefoanele mobile.

Apeluri repetate

În context, trebuie făcută precizarea că autoritățile încep din ce în ce mai mult să se teamă de un scenariu negru, precum cel din Italia.

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus a înregistrat un salt sâmbătă, lucru ce îl determină pe secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, să vorbească despre noi măsuri extreme pe care le pregătesc autoritățile.

Moldovan a explicat că persoanele cele mai expuse sunt cele peste 70 de ani și că se pune problema posibilității izolării lor la domiciliu.

La rândul lor, Raed Arafat și Primarul General, Gabriela Firea, au făcut apeluri, pe parcursul zilei de sâmbătă, ca românii să nu își mai părăsească locuințele decât dacă este absolut necesar.