Purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Seibert, a precizat la o conferinţă de presă că ‘în această chestiune nu există nici o schimbare de poziţie’ din partea Germaniei, iar în răspunsul oferit, Angela Merkel ‘nu a făcut în niciun moment aluzie la o reducerea a datoriei’.

‘Dacă Grecia va putea la un moment dat să se descurce prin mijloace proprii, fără să fie nevoită să se îndatoreze şi mai mult, atunci va trebui să privim şi să evaluăm altfel această situaţie. Acest lucru nu se va întâmpla înainte de 2014 sau 2015, dacă totul funcţionează conform planului’, a reluat Seibert răspunsul doamnei Merkel atunci când a fost întrebată dacă nu a spus adevărul cu privire la o nouă reducere a datoriei Greciei, aşa cum pretinde opoziţia social-democrată, sau dacă are în vedere să readucă în discuţie această problemă înaintea alegerilor legislative din luna septembrie 2013.

În acest context, purtătorul de cuvânt al guvernului german a reamintit că actualul program de asistenţă pentru Grecia a fost prelungit până în anul 2014, iar statului elen i s-a lăsat un răgaz până în anul 2016 pentru a îndeplini obiectivele bugetare la care s-a angajat, şi numai după această dată situaţia Greciei ar putea fi evaluată din nou.

În acelaşi interviu, cancelarul Merkel susţine noul pachet de asistenţă pentru Grecia, dar în acelaşi timp şi-a exprimat ‘înţelegerea’ faţă de scepticismul pe care acesta l-ar putea suscita, având în vedere că în trecut Atena ‘şi-a dezamăgit’ partenerii.

Al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, aprobat în această săptămână cu o largă majoritate în Parlamentul german (Bundestag) este ‘necesar’, a mai afirmat cancelarul, precizând că acesta trebuie să implice ‘costuri adiţionale cât mai mici posibil’ pentru contribuabilul grec. În ciuda sprijinului pe care l-a oferit în Bundestag, liderul social-democraţilor, Frank-Walter Steinmeier, a acuzat guvernul de la Berlin că nu spune tot adevărul şi că doreşte să amâne până după alegerile de anul viitor o nouă reducere inevitabilă a datoriei Greciei.

Sursa: Agerpres