"Europa îşi are destinul în propriile mâini. Cu cât înţelegem mai bine modul în care ne definim rolul în lume, cu atât putem avea mai bine grijă de relaţiile noastre transatlantice", a afirmat şefa guvernului german.

Angela Merkel a afirmat că tema principală pe care o vor aborda liderii europeni la summit este criza refugiaţilor şi, mai presus de toate, situaţia din Marea Mediterană şi din Libia, ţară care are nevoie de o "situaţie stabilă", relatează EFE.

Cancelarul german a subliniat faptul că mai rămân multe de făcut, exprimându-şi totodată sprijinul pentru guvernul de uniune naţională din Libia.

"Situaţia migranţilor este dramatică în Libia", a afirmat ea, adăugând că "trebuie să lucrăm cu Libia, la fel ca în cazul Turciei, cu scopul de a stopa traficul de fiinţe umane şi de a îmbunătăţi situaţia solicitanţilor de azil."

Liderii celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene se reunesc vineri în Malta, ţara care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, pentru a arăta solidaritate în faţa crizelor care zdruncină forul comunitar, dar mai ales faţă de noua politică a Washingtonului, în cadrul acestui prim summit după învestirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, potrivit AFP.

În La Valletta, europenii, afectaţi de criza migraţiei şi de Brexit, intenţionează să se concentreze în special asupra afluxului record de migranţi pe Marea Mediterană şi pregătirile pentru cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, actul fondator al UE.
Sursa: Agerpres