În discursul rostit la sediul CDU după anunţarea primelor rezultate ale sondajelor la ieşirea de la vot, Merkel a subliniat totuşi că este prematur să discute despre intenţiile avute în vedere pentru noul cabinet. ”Vom face tot posibilul în următorii patru ani, împreună, pentru a-i face ani de succes pentru Germania. Este prea devreme să spunem cum vom proceda, dar astăzi trebuie să sărbătorim”, a spus lidera conservatorilor germani, potrivit Agerpres.
La rândul său, liderul social-democrat Peer Steinbruck, principalul rival al politicienei conservatoare, a afirmat că acum ‘mingea se află în terenul lui Merkel’ pentru a decide configuraţia viitorului guvern federal.

Primele sondaje la ieşirea de la urne, publicate de principalele canale de televiziune germane la finalul scrutinului de duminică, arată că Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) a obţinut cele mai multe voturi în alegerile legislative organizate duminică în Germania, ceea ce conferă actualului cancelar Angela Merkel posibilitatea unui nou mandat la conducerea executivului de la Berlin.

Sondajul difuzat de postul de televiziune ARD arată că blocul conservator (CDU-CSU) a obţinut 42% din voturi, ceea ce înseamnă cel mai bun scor electoral al alianţei după 1990. În acelaşi timp, potrivit exit-pollurilor, Liber Democraţii (FDP), partenerii de coaliţie ai conservatorilor, ar fi obţinut doar 4,7% din voturi şi ar rata astfel intrarea în parlament.

Pe locul al doilea după CDU-CSU se plasează, potrivit aceloraşi sondaje, Partidul Social-Democrat (SPD), cu 26% din voturi, iar pe poziţia a treia stânga radicală – Die Linke, cu 8,5% din sufragii, urmată de Verzi – 8% din voturi. De asemenea, noul partid eurosceptic ‘Alternativa pentru Germania’ a fost votat de 4,9% din germani şi ar rata şi el, la limită, pragul necesar de 5% din voturi necesar pentru a avea acces în Bundestag.

Dacă FDP nu va intra în parlament, atunci Angela Merkel va trebui aproape sigur să accepte o ‘mare coaliţie’ cu SPD, scenariu perfect realist. Această colaborare între centru-dreapta şi centru-stânga este poate de neconceput în multe ţări, dar în Germania ea a funcţionat bine în perioada 2005-2009, când în cabinetul Merkel de la acea vreme Peer Steinbruck a deţinut postul de ministru de finanţe. De această dată, însă, Steinbruck a anunţat deja că nu va participa la o astfel de coaliţie, deşi partidul său nu a respins explicit varianta guvernării alături de conservatori. Negocierile între CDU-CSU şi SPD ar putea dura chiar şi câteva luni, iar noul guvern ar putea adopta măsuri de stânga precum impunerea unui salariu minim orar sau creşteri ale taxelor pentru cei cu venituri ridicate.
Băsescu a felicitat-o pe Merkel
Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis duminică un mesaj de felicitare cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel, pentru victoria pe care Uniunea Creştin-Democrată a obţinut-o în alegerile generale legislative, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
‘Doresc să vă adresez sincerele mele felicitări pentru victoria pe care Uniunea Creştin-Democrată a obţinut-o în alegerile generale legislative. Această reuşită marchează confirmarea faptului că politicile partidului dumneavoastră i-au convins pe cetăţenii germani că direcţia pe care aţi adoptat-o şi pe care aţi susţinut-o în toţi aceşti ani este una de succes. Îmi exprim încrederea că principiile care v-au inspirat deciziile vă vor călăuzi şi mai departe în activitatea de cancelar, pentru binele Germaniei’, se arată în mesajul pe care preşedintele României l-a adresat cancelarului german.
Traian Băsescu şi-a exprimat, în context, certitudinea că relaţiile foarte bune dintre cele două ţări, ‘prin prietenia care ne leagă şi prin relaţiile de cooperare pe care le-am dezvoltat în ultimii ani, vor fi, în continuare, un argument pentru consolidarea parteneriatului dintre România şi Germania’.
‘Vă rog să primiţi, stimată doamnă cancelar, expresia deosebitei mele consideraţii şi întreaga mea apreciere pentru realizările excepţionale pe care le-aţi avut în înalta demnitate care v-a fost încredinţată de poporul german’, a precizat şeful statului român în mesajul adresat cancelarului Republicii Federale Germania.