‘Este de remarcat că 73% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valorile mediane ale anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4,5500, în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4.6000 (valoare similară cu cea înregistrată în exerciţiul anterior). Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2018/mai 2017) a înregistrat o valoare mediană de 1,65% (în scădere cu 0,15 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în exerciţiul anterior). Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni) cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 89% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie’, se arată în document.

Conform sursei citate, în luna aprilie 2017, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut faţă de luna anterioară, la valoarea de 60,8 puncte, fiind cu 4 puncte mai mare decât valoarea consemnată în exerciţiul anterior.

‘Majorarea s-a datorat în special evoluţiei indicatorului de condiţii curente. Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 76,0 puncte, valoare în creştere cu 8,3 puncte, în timp ce indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 1,8 puncte până la valoarea de 53,2 puncte’, informează CFA România.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către organizaţie în luna mai 2011 reprezentând un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptâmână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii şi anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din ţară, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).AGERPRES