„În acest moment avem un avans de peste o lună faţă de planul iniţial, graţie vremii favorabile şi a serviciilor de înaltă calitate prestate de cei doi constructori cu care lucrăm, Bog’Art şi Conarg. Astfel, structura de la hipermarket este finalizată în proporţie de 90%, iar în cazul galeriilor sunt gata fundaţiile şi structura este ridicată în proporţie de 40%. Am început cu hipermarketul Auchan pentru că acesta va necesita mai mult timp pentru amenajare. Estimez că într-o lună vor începe lucrările la închiderile faţadelor“, a declarat Tatian Diaconu, director general al Immochan România. În aceste condiţii dezvoltatorul anunţă că inaugurarea proiectului va avea loc în primul trimestru din 2015.

Proiectul Coresi este amplasat pe fosta platformă industrială Tractorul cumpărată la începutul lui 2012 de la fondul de investiţii Centtera Capital Partners. Acţionarii fondului, care au cumpărat fabrica la licitaţie în 2007 pentru 77 mil. euro, au decis să se retragă din proiect chiar dacă aveau 75% din mall preînchiriat, iar împrumutul bancar era asigurat.

Coresi va cuprinde pe o suprafață de aproximativ 32.000 metri pătraţi, o zonă de agrement, cu cinema multiplex cu opt săli digitale, un food-court, o zonă de distracție adresată familiilor și o galerie comercială. Hipermarketul Auchan cu o suprafaţă de vânzare de 13.300 de metri pătraţi va completa mixul de chiriași al proiectului. Complexul comercial va fi deservit de un spațiu de parcare ce include 2000 de locuri. În această primă etapă de dezvoltare, grupul Auchan, controlat de familia Mulliez, a anunţat că va investi 55-60 mil. euro şi va utiliza doar 24 ha din cele 100 ha disponibile.

În faţa complexului există o esplanadă uriaşă, de dimensiunea unui teren de fotbal, care pe parcursul verilor va fi transformată în terasă, loc de promenadă și de diverse activități.

„Coresi este primul proiect comercial de anvergură care va deservi orașul Brașov, un oraş cu o populaţie de peste 300.000 de locuitori dar care nu dispune în prezent de nicio astfel de facilitate. Coresi, dezvoltat pe aproximativ 100 de ha, readuce la viaţă 8% din suprafaţa oraşului Braşov. În viitor, vom continua să extindem proiectul prin includerea unui parc comercial care să reunească retaileri de mobilier şi decoraţiuni, un retailer de articole sportive, un complex de birouri şi un ansamblu rezidenţial”, declară Tatian Diaconu, director general al Immochan România.

Ce va mai cuprinde proiectul-gigant

Întregul proiect Coresi va fi împărţit în cinci etape a căror dezvoltare va necesita circa zece ani. Etapa a doua va cuprinde tot o zonă comercială, întinsă pe 15 hectare, ce va acomoda un operator specializat în amenajarea locuinţei şi unul de îmbrăcăminte.

Ulterior acestei etape se va demara construcţia a circa 3.000 de locuinţe pe 26 ha, jumătate din câte erau programate în vechiul proiect.  Urmează o zonă de birouri întinsă pe 11 ha şi un parc industrial pe alte 11 ha, în care se speră aducerea unor producători, însă dacă nu va exista interes pe această zonă se va opta pentru spaţii logistice.

Immochan România are în acest moment în dezvoltare două proiecte: Coresi Braşov şi un centru comercial în Drumul Taberei, Bucureşti, valoarea totală a investiţiilor fiind de 120 de milioane de euro.