Preşedintele rus Dmitri Medvedev s-a angajat, joi, să dezmembreze marile conglomerate de stat ineficiente, create în timpul preşedinţiei Putin, şi a cerut declanşarea unei anchete privind folosirea fondurilor publice, transmite Reuters.

În timpul perioadei de prosperitate economică, în care Putin a deţinut funcţia de preşedinte al Rusiei, unele companii de stat au devenit conglomerate, dominând sectoare întregi, precum cel al echipamentelor din domeniul apărării, şi au consolidat dominaţia Kremlinului în economie, cu efect negativ asupra concurenţei.

„Corporaţiile de stat nu au perspective în actualul mediu economic”, a afirmat Medvedev în discursul său anual asupra stării naţiunii.

S-a înţeles cu premierul Putin

Analiştii consideră că declaraţia lui Medvedev a fost convenită cu Putin, care deţine în prezent funcţia de premier al Rusiei.

O astfel de măsură ar avea rolul să aducă venituri la buget, au arătat analiştii, adăugând că dezvoltarea acestor conglomerate a continuat şi sub preşedinţia lui Medvedev.

Un exemplu în acest sens este producătorul auto AvtoVAZ.

Compania, la care grupul francez Renault deţine o participaţie de 25%, are mari probleme financiare şi a avertizat în mai multe rânduri că ar putea intra în faliment.

Guvernul, îngrijorat de riscul producerii unor tensiuni sociale în oraşul Togliatti, unde se află sediul AvtoVAZ, a susţinut financiar compania şi a cerut Renault să îşi majoreze participaţia la aceasta.

Printre companiile de stat analizate se numără banca VEB, al cărei consiliu de supraveghere este prezidat de Putin, şi Russian Technologies, condusă de un apropiat al premierului, Serghei Cemezov.

Ruşii vor să obţină 2,4 miliarde de dolari din privatizări, la anul

Principalul consilier economic al administraţiei de la Kremlin, Arkadi Dvorkovic, a declarat după discursul lui Medvedev că VEB şi Russian Technologies ar putea fi transformate în companii mixte pe acţiuni, cel mai devreme în 2010.

În 2010, Rusia vrea să obţină din privatizări 2,4 miliarde de dolari, iar guvernul intenţionează să reducă implicarea statului în economie de la 50% în prezent la 30%-40%.

Printre ale corporaţii de stat se află Rosatom, care controlează sectorul nuclear, Olimpstroi, care pregăteşte oraşul Soci pentru Olimpiada de iarnă din 2014, şi Rosnano, implicată în nanotehnologie.

SURSA:Mediafax

Te-ar putea interesa și: