Sindicatul Democratic al Medicilor ‘Prof. Dr. Ioan Cantacuzino’ îşi manifestă profunda îngrijorare faţă de decizia premierului Emil Boc de a nu debloca posturile din sistemul sanitar şi atrage atenţia că, în situaţia dată, cadrele medicale nu pot garanta securitatea actului medical în România.

‘Am atras atenţia de nenumărate ori asupra riscurilor determinate de numărul insuficient de cadre medicale din sistem. Dorim să subliniem cu toată fermitatea şi răspunderea că, în aceste condiţii, nu putem garanta securitatea actului medical din România. În ultimul timp am fost martorii unor tragedii greu de imaginat pentru sistemele sanitare europene ale secolului XXI. Ne temem pentru viaţa pacienţilor noştri aflaţi în pericol oricând datorită condiţiilor din spitale pe care le cunoaştem cu toţii’, se menţionează într-un comunicat al sindicatului, remis vineri Agerpres.

Medicii atrag atenţia că politica de a descoperi ţapi ispăşitori, ignorând cu bună ştiinţă carenţele majore de organizare ale sistemului medical românesc, nu fac altceva decât să conducă în derizoriu dezbaterea fundamentală pe care ar trebui să o avem asupra acestui subiect.

‘În acest context, suntem sideraţi de modul în care evoluează ancheta în cazul Giuleşti, care, până în prezent, a decis arestul preventiv pentru ucidere din culpă doar al unei asistente, care nu era răspunzătoare nici de mentenanţa sistemelor electrice, nici de lipsa de personal din secţia respectivă şi nici de absenţa unui set oficial de proceduri practice pentru situaţii excepţionale. Nu dorim ca prin afirmaţia de mai sus să se înţeleagă că personalul medical este deasupra judecăţii în general, ci doar că dorim ca ancheta să se extindă asupra tuturor factorilor răspunzători de tragedia de la Maternitatea Giuleşti’, se mai menţionează în comunicat.

SURSA: Agerpres