Mechel, companie-lider pe piaţa rusă în domeniile minier şi metalurgic, anunţă întreruperea temporară a producţiei la Uzina Electrometalurgică din Donetsk, care intră în componenţa Diviziei Metalurgice a Grupului Mechel, precum şi programul de întrerupere temporară a procesului de producție la uzinele metalurgice din Divizia Metalurgică Est-Europeană Mechel. 

Potrivit datelor companiei, conjunctura nefavorabilă a prețurilor pe piaţa metalurgică europeană, pe fondul creşterii preţurilor materiilor prime şi cererii reduse de produse metalurgice finite. Decizia de sistare s-a luat în scopul reducerii costurilor de producţie şi armonizării volumului de producţie cu cerinţele pieţei. La această decizie a contribuit şi faptul că planul de producţie pentru 2012 a fost realizat înainte de termen.
Astfel, începând cu 21 şi 22 noiembrie 2012, se întrerupe temporar procesul de producție de oţel la combinatul Mechel Târgovişte, respectiv la Ductil Steel punct de lucru Oţelu Roşu. De asemenea, după  îndeplinirea programului de producție pentru acest an, începând cu data de 27 noiembrie 2012 va fi oprită temporar activitatea de producție a laminoarelor de la Mechel Târgovişte, iar de la 15 decembrie a.c. este planificată oprirea temporară a producţiei laminoarelor şi a producţiei de sârmă la Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Câmpia Turzii.
Regimul de întrerupere temporară a activităţii de producție a uzinei metalurgice din Donetsk se introduce din cauza creşterii costurilor de producţie şi a scăderii rentabilităţii acesteia. Acestea se datorează creşterii constante a preţului la materia prima principală a uzinei – fier vechi. Pe perioada suspendării temporare a procesului de producție la uzinele mai sus menţionate, se vor lua toate măsurile  necesare pentru menţinerea şi întreţinerea utilajelor și echipamentelor de producție. Angajaţii implicaţi în aceste activități vor primi salariile în întregime. Drepturile salariale pentru restul angajaţilor vor fi plătite, în perioada suspendării activităţii, în conformitate cu legislaţia muncii în vigoare a ţărilor respective.
Suspendarea temporară a producţiei nu va afecta volumul de vânzare a produselor metalurgice. Livrările aferente tuturor contractelor încheiate se vor realiza în regim normal, din stocurile existente. Compania Mechel monitorizează cu atentie conjunctura pieţei astfel încât,  odată cu normalizarea acesteia, procesul de producţie va fi reluat imediat. Impactul economic estimat al deciziei de suspendare temporară a activităţii de producție va permite întreprinderilor gestionarea mai eficientă a resurselor financiare disponibile în condiţiile cererii scăzute de produse finite şi a preţurilor ridicate la fier vechi. De asemenea, măsurile respective vor permite minimizarea riscurilor financiare şi vor asigura interesele pe termen lung ale Companiei în sectorul metalurgic.
Mechel este una dintre cele mai mari companii din Rusia. În România grupul este prezent prin șase întreprinderi metalurgice: Mechel Târgovişte, Mechel Reparaţii, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Laminorul Brăila.