‘În mediul rural, din păcate, încă sunt multe ‘zone albe’. Ministerul nostru a reuşit să deblocheze Ro-Net şi deja se fac recepţii în zonele rurale foarte sărace, neinteresante din punct de vedere comercial pentru dezvoltatorii de comunicaţii specifice. Apreciem că, până la sfârşitul anului, deja două loturi, împreună cu concesionarul Telekom, vor fi recepţionate. Vor fi peste 170 de localităţi recepţionate din 780 şi vor fi conectate la Internet de bandă largă, sub acest program finanţat cu fonduri europene. Se va asigura acces în cele mai izolate 780 de localităţi rurale din România’, a spus ministrul Comunicaţiilor.

Oficialul a menţionat, totodată, că, la momentul actual, există dezbateri la nivelul ministerului de resort cu privire la implementarea Directivei NIS.

‘Avem în lucru la nivelul ministerului transpunerea Directivei NIS, care consacră la nivel european un cadru legal de apărare cibernetică şi la nivelul României. Este o directivă care va întări, va consolida într-o manieră foarte exactă ceea ce va trebui să facă CERT-RO. Este un proiect la care noi ţinem şi nu vrem să aibă o conotaţie exclusiv civilă, fără să genereze vulnerabilităţi sau susceptibilităţi că ar pătrunde într-o manieră intruzivă în intimitatea utilizatorilor de Internet, dar, pe de altă parte, să-i şi pregătească să creeze standarde, instrumente ca acest război care, practic, se duce în fiecare zi, să poată fi controlat şi să putem genera răspunsuri pe măsura pericolelor la care suntem supuşi. Suntem apărătorii intereselor utilizatorilor privaţi de servicii de IT&C, nicidecum agresorii lor’, a subliniat Lucian Şova.
Ro-Net este un proiect major finanţat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanţarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

Potrivit MCSI, ‘Ro-Net va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi identificate ca ‘zone albe’ iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale aducând Internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării, cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice’. 

Graţie proiectului, aproximativ 400.000 de persoane, precum şi 8.500 de firme şi 2.800 de instituţii publice vor avea acces la Internet în bandă largă. Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul, în urma licitaţiei organizate de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, sunt Telekom Communications şi Telekom Mobile. AGERPRES