Maxi-amendă europeană pentru producătorii de automobile. Trei giganți auto au fost sancționați de Comisia Europeană

„În fiecare an se vând în Europa milioane de mașini diesel noi în valoare de miliarde de euro. Și multe altele sunt în circulație. Nu numai utilizatorii acestor mașini, ci toți cetățenii trebuie să poată conta pe faptul că producătorii de automobile concurează între ei. Chiar și atunci când este vorba de reducerea emisiilor nocive ale vehiculelor lor. Aceste companii nu au îndeplinit această cerinţă”, a declarat Margrethe Vestager, comisar european pentru concurență, conform informațiilor transmise de euronews.com

Pentru ONG-ul Transport și Mediu, acest lucru înseamnă că nu se poate avea încredere în producătorii de mașini care pun sănătatea persoanelor și clima înaintea profitului.

Răspunsul oferit de BMW

Julia Poliscanova, director senior pentru vehicule și mobilitate electrică, transport și mediu afirmă: „Cred că este corect să spunem că nu se poate avea încredere în producătorii de mașini. Mai întâi au înșelat testele de emisii și apoi au refuzat să scoată din circulaţie aceste mașini poluante. Acum, se pare chiar că au colaborat pentru a întârzia introducerea vehiculelor mai curate. Așadar, din partea noastră, avem nevoie de un obiectiv european obligatoriu care să impună tuturor mașinilor emisii reduse până în 2035, pentru a ne asigura că abandonăm la timp motoarele poluante şi curățăm aerul pentru toți europenii, precum și pentru a evita o catastrofă climatică”.

BMW a susținut într-o declaraţie încă de la începutul procedurii antitrust că acuzațiile erau „exagerate și nejustificate”, nerecunoscându-şi culpa, dar cerând clemență.

Acum, BMW va trebui să plătească 373 de milioane de euro, iar Volkswagen, 502 milioane de euro.  Compania Daimler însă, care face parte din cartel, a fost achitată pentru că a dezvăluit de la început existența acordului.