“Sper să ajungem să trăim într-o țară normală. În ultimele luni, toți antreprenorii cu care am vorbit – mai mici, mai mari – se gândesc să plece din țară. Toată lumea vrea să închidă, să vândă și să plece pentru că începe să ne fie frică, nu pentru business, ci pentru noi, pentru copiii noștri, pentru viața noastră. România începe să fie o țară nesigură”, susține Olivia Nechitoaia, proprietara unui business de nișă, dar cu o creștere spectaculoasă. Femeia de afaceri importă produse bio din Uniunea Europeană și le vinde prin trei magazine online, dar și prin magazine tradiționale și lanțuri de retail.

Deși are o clientelă fidelă și educată, lucru care, teoretic, ar putea garanta succesul în business, Olivia Nechitoaia este îngrijorată pentru viitorul businessului ei. De vină ar fi Guvernul, care ia măsuri proaste pentru economie, în general, și în special pentru mediul de afaceri. “La modul în care e măcelărită economia de un an de zile e clar că piața scade și că o să începem să avem cu toții probleme – o să închidem, o să începem să dăm afară oamenii”, crede antreprenoarea.

Prin ochii unui manager, performanțele pe care le trâmbițează guvernanții sunt egașle cu zero. Astfel, cei care știu să privească dincolo de niște cifre obținute din pix văd că România nu se îndreaptă deloc într-o direcție bună. Iar primul care va trebui să facă sacrificii o să fie mediul privat.

“Zici că ai cea mai mare creștere economică, dar mie tocmai mi-au crescut toate prețurile la utilități, benzina, euro, Robor, iar oamenilor le-au scăzut salariile… Este exact ca poveste cu cifra de afaceri. Te uiți că are unul cifră de afaceri de un milion de euro, dar el are pierderi de 800.000 de euro. Nu e relevant”, conchide antreprenoarea.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Capital Live, difuzată pe capital.ro și pe pagina de Facebook a revistei Capital.