Macedonia a ordonat ieri băncilor sale să-şi retragă banii din instituţiile elene de creditare şi a impus "măsuri preventive" pentru a limita ieşirile de capital către vecina sa din sud, afectată de turbulenţe, transmite Reuters. "Băncile din Macedonia trebuie să-şi retragă toate depozitele şi împrumuturile din instituţiile de creditare de pe teritoriul Greciei şi de la sucursalele lor din întreaga lume', se arată într-un comunicat al Băncii Centrale a Macedoniei. Această declaraţie este primul semn concret al unei ţări situate în imediata apropiere a Greciei care se protejează de turbulenţele financiare ce ameninţă Atena.

Limitarea ieşirilor de capital se va aplica numai viitoarelor tranzacţii, fiind exceptate aranjamentele stabilite deja între entităţile din Macedonia şi din Grecia. Băncile elene deţin aproximativ 20% din totalul activelor bancare din Macedonia şi o cotă semnificativă în Bulgaria, România, Serbia şi Albania, ceea ce sporeşte posibilitatea ca Guvernele să fie nevoite să salveze sucursalele băncilor elene, dacă sistemul bancar din Grecia intră în colaps şi Atena părăseşte zona euro.

Decizia Băncii Centrale a Macedoniei vine după ce Atena a anunţat impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital şi închiderea băncilor. Instituţia de la Skopje susţine că măsurile au "un carcater temporar şi au fost introduse pentru a evita pericolul unor ieşiri masive de capital din Macedonia către vecina sa din sud, fapt care ar putea afecta semnificativ balanţa de plăţi şi stabilitatea sistemului financiar".

Sursa: AGERPRES


Te-ar putea interesa și: