Noi măsuri drastie la nivel european. Comisia Europeană decis că alimentele pentru bebeluşi, legumele, fructele, cerealele, peştele, dar şi alte produse alimentare trebuie să îndeplinească o serie de limite mult mai stricte.

Regulie se referă la conţinutul de cadmiu şi plumb și trebuie îndeplinite înainte ca aceste alimente să fie vândute în Uniunea Europeană, arată noile norme care urmează să intre în vigoare începând cu data de 30 august, potrivit Reuters.

Trebuie menționat faptul că cadmiul şi plumbul sunt metale toxice prezente în multe produse alimentare, însă sub anumite niveluri maxime până la care nu sunt considerate periculoase pentru sănătatea umană, totuși, acum, Comisia Europeană a decis să schimbe regulie.

Astfel, în urma sfaturilor primite din partea experiților, Comisia Europeană a anunțat în cursul zilei de miercuri că a decis să reducă aceste niveluri maxime pentru o lungă listă de produse alimentare, în încercarea de a diminua expunerea la substanţe cancerigene.

Noi reguli pentru alimentele din comerț din 30 august

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţa alimentară, Stella Kyriakides susține că o alimentație nesănătoasă crește riscul la cancer, iar asta este și situația pe care Executivul comunitar dorește să o evite.

„Ştim că o alimentaţie nesănătoasă creşte riscul de cancer. Decizia de astăzi vizează să îi pună pe consumatori pe primul plan prin aceea că alimentele noastre vor fi mai sigure şi mai sănătoase”, a declarat comisarul european pentru sănătate şi siguranţa alimentară.

Sursa citată mai precizează că noile limite mult mai stricte cu privire la conţinutul de cadmiu urmează să fie aplicate începând cu data de 31 august iar cele cu privire la plumb începând din 30 august.

În ceea ce privește produsele alimentare care conţin aceste metale peste noile limite, dar care au ajuns pe piaţă înainte ca noile reguli să intre în vigoare, acestea vor putea fi vândute până la finele lunii februarie.