Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a vorbit, marţi seară, la Digi24, despre măsurile economice pe care Guvernul le are pregătite şi le va adopta în şedinţa de miercuri pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Moderaratorul emisiunii a menţionat câteva măsuri de compensare luate de ţările vestioce: în Franţa există un pachet de ajutor pentru companiile afectate de 300 miliarde de euro, în Spania de 200 miliarde de euro, în Germania de 515 miliarde de euro. Ce spune Florin Cîţu despre măsurile ce vor fi luate în România?

“Cred că o să fie un pachet substanţial pentru România, aproape 2% din PIB în trei luni de zile, spune Florin Cîţu. Sperăm să ajute companiile să treacă peste această perioadă.

Vor fi mai multe forme de ajutor. Şomaj tehnic, garanţii pentru linii de credit, chiar şi forme de amânare a plăţii impozitului pe venit pentru 2 luni, la anumite companii. Vom aproba mâine în şedinţa de Guvern.

N-ar trebui să ne oprim să consumăm de la restaurante, le putem sprijini în continuare folosind catering sau livrări. Nu se închid de tot, putem comanda în continuare.

Amânarea impozitului pe venit şi problema ratelor la bănci

Pentru anumite sectoare din economie, ar putea fi amânat impozitul pe venit pentru persoanele fizice pentru două luni de zile. Detalii vor apărea după şedinţa de Guvern de mâine.

Băncile lucrează la mecanismul de amânare a ratelor, însă trebuie modificat şi regulamentul BNR. Trebuiesc relaxate condiţiile şi sunt sigur că se va găsi o soluţie în perioada următoare.

Din partea noastră nu vor exista probleme, nu vor exista fragmentări. ANAF nu o să meargă în controale. Nu încurajăm evaziunea fiscală, dar putem face controale şi de la distanţă. Vom profita de această perioadă pentru informatizarea ANAF.

Companiilor care vor reţine oamenii, le vom scuti de plata impozitelor. Avem linii de credit pentru companii.”

Florin Cîţu spune că se vor purta discuţii cu cei de la Ford România, pentru ca angajaţii să nu fie afectaţi de măsura suspendării producţiei. “Intenţia noastră este ca nicio companie să nu fie afectată permanent de această perioadă. Companiile care o duc mai bine ar trebui să-şi plătească impozitele la timp, ca să ajute acele companii care nu o duc la fel de bine”, a mai declarat ministrul liberal.