Cheltuielile sociale scad, iar cele militare cresc – acestea sunt priorităţile stabilite în proiectul de buget pentru următorii trei ani, punctează cotidianul Vedomosti, în ediţia de miercuri.

Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul instituţiei proiectul de buget pe anul 2011 şi cel planificat pentru 2012 şi 2013, documentele urmând să fie examinate de guvern în cursul acestei săptămâni şi trimise ulterior parlamentului. Pentru politica socială, inclusiv transferurile la Fondul de pensii, este alocată suma de aproximativ  100 miliarde de dolari, cu 11,7% mai puţin decât în 2010. Diminuarea sumei este pusă pe seama faptului că guvernul a finalizat programul de asigurare a locuinţelor pentru veteranii celui de-al doilea război mondial. Din 2012, cheltuielile sociale vor începe să crească în medie cu 8%. În schimb, cheltuielile pentru apărarea naţională vor fi majorate trei ani consecutiv. Reforma miliţiei va impune noi cheltuieli, suma alocată pentru ‘Securitatea naţională şi aplicarea legii’ va creşte cu 9,4% în 2011 în comparaţie cu anul în curs şi va constitui 1.200 miliarde de ruble.

Rusia şi SUA ar putea coopera în cadrul sistemului de apărare antirachetă, dar va fi greu să se ajungă la o înţelegere, mai scrie Nezavisimaia Gazeta, precizând că subiectul a fost discutat la o conferinţă pe tema neproliferării nucleare de la Washington. Expertul american William Potter a afirmat că, pentru a înregistra succese în problema scutului, este nevoie de ‘deschidere pentru dialog din partea SUA şi NATO’.

‘Acest lucru nu va fi uşor. Dar dacă START-2 va fi ratificat, se va putea coopera şi la sistemul de apărare antirachetă’, a spus Potter. Diplomatul rus Igor Ivanov a arătat că tema scutului a fost una din cele mai tensionate în relaţiile Rusiei cu SUA şi NATO şi a susţinut că părţile implicate ‘trebuie să facă ceva pentru a elimina această tensiune’.

SURSA: Agerpres