După mai bine de doi ani de pandemie și de restricții severe, cetățenii europeni primesc o veste bună. Masca de protecție nu va mai fi obligatorie nici în timpul zborului și nici în aeroporturi.

Anunțul a fost făcut de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Sursa citată precizează că de acum, ”nu mai este recomandată purtarea măștilor în aeroporturile europene și pe zboruri.

În acest sens, Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (AESA) anunță că începând cu data de 16 mai, masca de protecție nu va mai fi obligatorie în aceste situații.

Masca de protecție nu mai este obligatorie în avion

La scurt timp după recomandarea venită din partea ECDC, AESA și-a arătat speranța cu privire la această decizie, adăugând că speră ca hotărârea să marcheze „un pas mare înainte pentru normalizarea transportului aerian”.

„Începând de săptămâna viitoare, măștile nu vor mai fi obligatorii în toate cazurile în călătoriile cu avionul”, a declarat directorul executiv al EASA, Patrick Ky.

Ea a mai adăugat că în final se va ajunge la o etapă spre finalul pandemiei după luni înregi de restricții severe. „Este o ușurare pentru noi toți faptul că am ajuns în sfârșit la o etapă a pandemiei în care putem începe să relaxăm măsurile de siguranță sanitară”, a mai spus directorul EASA.

Deși masca de protecție nu va mai fi obligatorie în timpul zborului și în aeroporturile europene, atât ECDC cât și AEDSA precizează că, aceasta rămâne în continuare „una dintre cele mai bune protecții” împotriva COVID-19, deci va putea fi purtată de doritori.

Pasagerii vulnerabili trebuie să poarte în continuare masca de protecție

Totodată, o recomandare din partea ECDC îi vizează pe pasagerii vulnerabili. Aceștia ar trebui să partea în continuare masca de protecție și de asemenea, ar trebui să respecte regulile privind distanțarea socială, în special în interior.

O reacție în acest sens a venit de la directorul ECDC, Andrea Ammon, care susține că ”operatorii aeroportuari au fost sfătuiți să nu impună nicio măsură de distanțare dacă duce la blocaje”.

Menționăm faptul că decizia care vizează zborurile și aeroporturile europene vine după ce mai multe țări europene printre care Italia, Franța, Bulgaria, dar și România au relaxat deja multe restricții COVID, iar o serie de companii aeriene din SUA au renunțat la mască.