Reuters: Dolarul american a atins luni maximul ultimilor 20 de ani

După mai bine de doi ani de pandemie și mai bine de două luni de război, piața valutară suferă și ea modificări. Potrivit datelor centralizate de Reuters, în cursul zilei de luni, dolarul a atins luni maximul ultimilor 20 de ani.

Această creștere vine pe măsură ce investitorii caută siguranță într-o perioadă în care creșterea economică globală încetinește și ratele dobânzilor cresc, arată sursa citată.

Estimările sunt la fel de sumbre. Investitorii sunt convinși că ratele dobânzilor în SUA vor crește, iar dolarul va urma acest trend, având în vedere inflația, războiul din Ucraina, dar și carantina împotriva COVID-19 instituită în Beijing și Shanghai, care a provocat multă incertitudine.

Cum va evolua prețul dolarului în 2022?

Și cifrele par să susțină acest scenariu, în contextul în care indexul dolarului, care compară moneda americană cu alte șase monede puternice, a crescut cu aproape 9% în 2022.

Menționăm faptul că în 2022, maximul istoric atins de dolar în raport cu leul a fost de 4,70, în data de 3 mai 2022, arată datele publicate de Banca Națională a României. Pe de altă parte, vineri, cursul oficial al BNR a fost de 4,68 lei/dolar.

În ceea ce privește cursul valutar de astăzi, 9 mai, potrivit datelor publicate de BNR, euro a scăzut luni, în timp ce dolarul american a prins putere în fața leului românesc.

Mai exact, moneda euro s-a depreciat cu 0.04 %, înregistrând o valoare de 4.9469 lei, în timp ce dolarul american a crescut cu 0.43 %, ajungând la valoarea de 4.7013 lei.

Francul elvețian a scăzut în schimb, înregistrând o valoare de 4,7373 lei. De cealaltă parte, lira sterlină s-a apreciat în raport cu leul românesc și a înregistrat în prima zi a acestei săptămâni o valoare de 5,7831 lei, arată datele publicate de BNR.

Ce se întâmplă cu indicele ROBOR?

O altă problemă în România, pe lângă cursul valutar, o reprezintă și indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Potrivit datelor publicate luni de BNR, acesta a stagnat luni la 5,20%.

De cealaltă parte, indicele ROBOR la 6 luni a stagnat și el la 5,31%. În ceea ce privește valoarea IRCC valabilă în perioada aprilie-iunie, aceasta este de 1,86%, fiind calculată pe baza cotațiilor din trimestrul al patrulea al anului trecut.

Menționăm faptul că IRCC crește de la 1,17%, valoare calculată pe baza cotațiilor zilnice la depozitele interbancare din iulie-septembrie 2021.