Mașinile mai vechi de 15 ani! Ce români vor primi 3.000 de lei prin Programul Rabla Local

Mașinile mai vechi de 15 ani. Începând de astăzi, 3 octombrie 2023, persoanele fizice care se regăsesc în lista transmisă de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) vor lua la cunoștință și vor pune în aplicare procedura internă a primăriei de domiciliu, publicată pe pagina de internet a acesteia.

„Prin intermediul Programului privind casarea autovehiculelor uzate (Rabla Local) vom elimina din circulație peste 30.000 de mașini care poluează și totodată, cetățenii beneficiează de 3.000 de lei oferiți în schimbul renunțării la aceste autovehicule mai vechi de 15 ani cu o normă de poluare Euro 3 şi/sau inferioară”, a precizat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculescu, pe pagina oficială de Facebook a AFM.

După semnarea contractului de finanțare cu primăria, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat pentru a beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei. Beneficiarul se angajează că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de trei ani de la primirea stimulentului pentru casare.

Programul Rabla Local 2023 a început pe 31 iulie

Vă amintim că Programul Rabla Local 2023 a început de pe data de 31 iulie 2023. Rabla Local este un program prin care cetățenii românii își pot casa mașinile mai vechi de 15 ani, fără a avea obligaţia de a cumpăra una nouă în schimb. Ei primesc 3.000 lei cu condiția ca timp de trei ani de la obţinerea banilor să nu cumpere vreo maşină cu o normă de poluare mai mică de Euro 5.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va suporta 80% din buget, prin Fondul de Mediu, 20% fiind suportat de autoritatea publică locală.

Atenție! Rabla Local 2023 se va desfăşura doar prin autorităţile publice locale care decid să participe la acest program.

Ce condiții trebuie să respecte românii care se înscriu în Programul Rabla Local 2023?

Persoanele fizice care se înscriu în acest program trebuie să respecte mai multe condiţii, printre care:

  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să deţină un autovehicul uzat, cu o vechime mai mare sau egală cu 15 ani şi cu o normă de poluare Euro 3 sau mai mică;
  • maşina trebuie să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puţin cinci ani;
  • să nu aibă restanţe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul local şi cel de stat;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului; să nu folosească aceeaşi maşină pentru a obţine alte finanţări din alte programe.

Conform regulamentului, este considerată eligibilă mașina care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

  • este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant;
  • la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  • are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;
  • conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).