Pe internet sunt sute de anunţuri cu maşini de lux BMW, Audi sau Mercedes-Benz la mâna a doua şi nu puţini sunt aceia care sunt atraşi de aceste oferte şi care ar prefera să dea 7.000 de euro pe o maşină mai veche de 7 ani decât pe o Dacia nou-nouţă.

Spre exemplu, pe autovit.ro un BMW 318 break din 2006 cu 172.500 km, cu motor diesel 1.968 cmc costă 6.990 euro. Un Audi A4 din 2005 cu 168.000 km, motor de 1.968 cmc şi transmisie automată are acelaşi preţ. Mercedes Benz E220 din 2006 cu 160.000 de km şi motor de 2.148 cmc costă 6.900 euro. Noul Logan costă 6.990 şi include ABS şi ESP, direcţie asistată, 4 airbag-uri, faruri de zi şi cel mai important trei ani garanţie. Merită să cumperi o maşină nouă sau second-hand În primul rând, dacă ai doar 7.000 de euro şi vrei să îţi iei maşină la mâna a doua nici să nu te gândeşti.

Nu e recomandat să dai toţi bani pe ea pentru că inevitabil va trebui să repari ceva, astfel încât cel puţin 1.000 de euro trebuie să îi păstrezi pentru situaţii neprevăzute. Dacă îţi iei o maşină străină doar pentru că îţi este ruşine în Dacia, atunci nu gândeşti cum trebuie. Oricine a apucat să iasă din ţară şi s-a plimbat pe străzile altor capitale a observat mai multe maşini vechi care rulau pe străzi, iar cele noi erau foarte rare. Vestici nici nu se gândesc să plătească sumele pe care le dau românii pe automobile. Indiferent ce maşină îţi iei, veche sau nouă, nu strică sa arunci o privire pe sistemele de siguranţă incluse, airbaguri, ABS, ESP etc. La fel de important este motorul mașinii.

Majoritatea șoferilor din România vor putere, însă de când cu taxele impuse de autorități, toți se uită după motoare de sub 2000 de cmc. Motorul este inima mașinii, însă când îl alegi trebuie să o faci cu capul. Nu ai nevoie de un motor obosit care a parcurs sute de mii de km, chiar dacă pe străzile din Germania, când poți opta pentru un motor cu o capacitate mai mică, cu consum mai mic și pentru care plătești un timbru de mediu infinit mai mic. La o mașină second hand îți poți face o idee de vechimea ei și după interior. Chiar dacă acesta a fost întreținut se poate observa tapițeria dacă este tocită sau locurile, dacă sunt adâncite. Dacă te gândești să optezi pentru o mașină veche este recomandat să o cumperi de la un dealer de mașini pentru a evita samsarii, mai ales că la unele mașini primești garanție de aproximativ 6 luni.

Dacă o cumperi de la o personă care nu îți inspiră încredere poți verifica dacă mașina a suferit accidente grave accesând baza de date a CEDAM la adresa https://cedam.csa-isc.ro/index.php?id=9. Trebuie ținut cont că interogarea CEDAM permite identificarea după CNP/ CUI și numărul de înmatriculare sau seria de caroserie și verificare se aplică doar mașinilor care au avut o poliță valabilă pe teritoriul României. Mai grav, dacă crezi că mașina este furată o poți verifica în baza de date a poliției accesând https://www.igpr.ro/furtauto/furtauto.aspx

Dacă vrei să cumperi o mașina second-hand trebuie să verifici absolut tot de la caroserie, la vopsea, ușile dacă se închid corect sau dacă se freacă, anvelopele, bateria, frânele, ambreiajul, sistemul de aer condiționat, dacă e cazul etc. Recomandat este ca înainte să dai vreun ban să mergi cu automobilul la un service și să verifici mașina din bară în bară. La o mașină nouă nu ai astfel de probleme. Tu ce preferi o mașină rulată sau una nouă la aceeași bani?