Ȋn acest context, producătorul bulgar Platex a creat o mască reutilizabilă, testată ȋn laborator special pentru eficiența de filtrare a unor viruși similari cu SARS-CoV-2 și a obținut o eficiență de filtrare de 90%. Această inițiativă a fost prezentată la Hackathonul EUvsVirus, organizat de Comisia Europeană, de către o echipă formată din doi români și trei bulgari, și a câștigat premiul II, din aproape 2.000 de proiecte ȋnscrise. Acum, echipa distribuie măștile ȋn România și ȋntreaga Europă, conform unui comunicat.

Diferența dintre masca tradițională și masca Platex

„Am comparat masca Platex cu masca tradițională, cea chirurgicală, de unică folosință. Ȋn timp ce a doua are o eficiență de filtrare a virușilor de doar 36.9%, produsul nostru are 90%, la primele utilizări. După cinci spălări, eficiența stratului protectiv scade la aproximativ 80%, iar după 10+ spălări, eficiența rămâne constantă la 68.3%. Masca asigură un grad înalt de protecție pentru cel puțin 30 de utilizări.

Este formată din trei straturi, toate din bumbac 100%, iar cel din mijloc este special tratat pentru a asigura o protecție sporită. Se fixează pe față și permite o respirație confortabilă”, a declarat Alexandru Kelerman, distribuitor oficial Platex ȋn România.

Pe lângă eficiența sporită, măștile reutilizabile Platex Classic și Platex Professional sunt mai avantajoase și din punct de vedere financiar. O bucată din modelul Professional costă 36 de lei și poate fi folosită de minimum 30 de ori. O mască de unică folosință, chirurgicală, este disponibilă pe piață, cu prețuri ȋntre 2 și 4 lei. Un calcul lacea mai ieftină variantă arată că 30 de bucăți ne vor costa 72 de lei, adică dublu față de produsul Platex. Ȋn același timp, măștile de protecție de unică folosință nu sunt o soluție sustenabilă pe termen lung și produc deșeuri periculoase. Modelul Platex Classic este și mai accesibil, la 22 de lei bucata.

După fiecare utilizare, măștile Platex trebuie spălate și călcate.

Măștile reutilizabile Platex sunt produse ȋn Uniunea Europeană, ȋntr-o fabrică de textile din Bulgaria și sunt disponibile pe piața din România din 25 mai, exclusiv online, pe site-ul www.wellmade.ro. Companiile beneficiază de prețuri dedicate și pot opta pentru personalizarea produselor.

Sursă foto: INQUAM Octav Ganea