Mărturii și imagini revoltătoare! Sistemul medical din România se află din nou în pragul unui scandal de proporții.

Tratamentul la care sunt supuși pacienții în spitalele românești revine în atenția opiniei publice.

Mărturii și imagini revoltătoare! Un fost pacient rupe tăcerea

Acum patru luni, la Spitalul Judeţean Constanţa, un bărbat a filmat un pacient stând pe jos pe hol, învelit cu un cearşaf.

Imaginile au fost însă abia acum publicate, iar conducerea spitalului a declarat că va investiga dacă momentele au fost filmate în unitatea medicală.

Ion Duţescu, bărbatul care a făcut publice imaginile, a vorbit despre zilele în care a fost internat la Spitalul Judeţean din Constanţa:

”Am fost internat pe data de 19 spre 20 noiembrie 2020. (…) În timpul spitalizării am văzut ceva inimaginabil din partea personalului, mai ales din partea asistentelor. Pacientul care avea hemoragie abdominală venise cu o seară înainte la urgenţă (…), dar a fost trimis înapoi acasă, iar a doua zi a venit în stare de leşin, cu salvarea.

A fost internat în salon cu mine. Omul avea hemoragie, pierduse foarte mult sânge şi a făcut stop. Dacă nu eram eu să anunţ să vină să îl resusciteze, probabil că omul deceda. Pe lângă asta, a venit într-un târziu o asistentă şi i-a pus o perfuzie cu sânge, deoarece pierduse foarte mult, după care a plecat“, a precizat Duţescu, potrivit realitatea.net.

Directorul spitalului nu știe nimic

”Perfuzia s-a oprit. Eram şi eu în perfuzie, ca urmare a tratamentului pe care mi-l dăduse. Am aşteptat o jumătate de oră, omul era inconştient în pat, nimeni nu a venit. Până la urmă, m-am sculat din pat şi m-am dus eu (…), am strigat să vină.

Au venit, au reglat ce au reglat acolo, după 10 minute s-a oprit iar. Am mai aşteptat, m-am dus din nou. Mi-au spus (asistentele – n.r.), să îmi văd de treaba mea, că m-am găsit eu mai deştept, că nu am eu treabă cu pacientul”, a mai povestit Ion Duţescu.

Acelaşi bărbat a publicat o filmare cu un pacient care stătea pe jos pe unul dintre holurile spitalului.

”Imaginile sunt emoţionante. Lucrurile sunt filmate acum patru luni, nu ştim în ce secţie, nu ştim dacă sunt la noi în spital. Dacă se întâmplă astfel de lucruri, îi rog pe pacienţi să ne aducă la cunoştinţă imediat.

E foarte greu acum, după patru luni, să vedem ce s-a întâmplat. Evident că vom începe o anchetă de luni. La mine nu a ajuns un semnal în acest sens. (…)”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Constanţa, Ioan Tiberiu Tofolean, conform sursei citate.

El a adăugat şi că personalul medical este redus:

”La 75 de bolnavi, în tura de noapte, este o asistentă. Am vrut să angajăm. Când am spus că e vorba de bolnavi COVID, din 17 candidaţi au rămas doar 3”, s-a justificat directorul spitalului.

Sursa foto: Inquam  / Virgil Simonescu.