CNAS declanșează controale dure. Controale extinse în spitalele din România

CNAS declanșează controale dure. Autoritățile sanitare vor demara o amplă verificare a spitalizărilor de o zi, după ce au identificat discrepanțe importante între numărul pacienților tratați și plățile decontate către unitățile medicale.

Suspiciunile vizează o posibilă supradecontare, care poate afecta calitatea serviciilor oferite.

spital
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce presupune spitalizarea de zi și cât costă

Spitalizarea de zi presupune că pacientul primește investigații, tratamente sau proceduri medicale minore, fără a fi necesară internarea peste noapte. Anul trecut, cheltuielile pentru acest tip de îngrijire au ajuns la 2,4 miliarde de lei, dintre care aproape două treimi au fost alocate sistemului public, iar restul sectorului privat.

Conform reglementărilor, durata minimă a unui act medical în regim de spitalizare de zi este de două ore, ceea ce limitează capacitatea de tratament la cel mult șase pacienți per pat, pe parcursul unei zile. Cu toate acestea, controalele recente realizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate au scos la iveală faptul că numărul fișelor decontate depășește adesea această limită.

Horațiu Moldovan, președintele CNAS, a declarat că aceste date indică o suprasolicitare a serviciilor medicale și ridică semne de întrebare asupra calității actului medical prestat.

„Noi am constatat o sumă mult mai mare decât puteau deconta maxim, evident s-a desprins conlcuzia, logic, că acolo se efectuează mai multe spitalizări de zi pe unitate de timp, ceea ce ne duce cu gândul la calitatea actului medical care se desfășoară acolo. Va trebui să venim cu corecții”.

În cadrul spitalizării de zi se pot realiza o varietate de proceduri, cum ar fi RMN-uri, endoscopii, biopsii, perfuzii, chimioterapie sau monitorizări post-tratament. Accesul la aceste servicii se face cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau specialist.

Cât se decontează pentru fiecare diagnostic?

Pentru diferite afecțiuni, tarifele decontate variază, de exemplu: 432 lei pentru pneumonie virală, 353 lei pentru obezitate cu exces caloric, 367 lei pentru tiroidită autoimună și 351 lei pentru diabet de tip 1.

Este important de menționat că toate aceste investigații pot fi efectuate și în regim ambulatoriu, la costuri semnificativ mai mici, însă cu programare prealabilă, dat fiind că nu sunt urgențe majore.

Cosmin Alexandrescu, președinte al Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, susține că sporirea rolului ambulatoriului ar fi o soluție eficientă pentru sistemul de sănătate, însă în prezent există încă plafoane care limitează accesul la laborator și imagistică în regim ambulatoriu.

”Pe medie este sub jumătate din costurile echivalente dintr-o spitalizare e zi. Pentru sistemul de sănătate ar fi mult mai eficient să se crească importanța ambulatoriului în ambulatoriu din păcate, și pe laborator și pe imagistică încă există plafoane”.

Această situație determină pacienții să aleagă spitalul chiar și în absența unor urgențe reale, sporind presiunea asupra serviciilor de spitalizare de zi.