Mark Rutte, susținut de Stoltenberg la NATO

Marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat sprijinul său pentru candidatura lui Mark Rutte, premier interimar al Olandei, la funcția de succesor al său în cadrul NATO.

Stoltenberg a remarcat că Alianța se află într-un stadiu avansat al deliberărilor și se apropie de o decizie finală, în contextul în care Ungaria și Slovacia au renunțat la obiecțiile lor inițiale față de Rutte.

„Este un candidat foarte puternic. Are multă experienţă ca prim-ministru. Este un prieten apropiat şi un coleg”, a spus Stoltenberg despre Rutte la Washington.

Jens Stoltenberg a efectuat luni, 17 iunie, o vizită la Washington, unde s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden. Marți, secretarul general al NATO s-a întâlnit cu secretarul de stat Antony Blinken.

„Cu anunţul de astăzi al prim-ministrului (ungar Viktor) Orban cred că este evident că ne aflăm foarte aproape de o concluzie (…) Cred cu tărie că Alianţa va decide curând cine va fi succesorul meu”, a mai afirmat Stoltenberg.

Jens Stoltenberg
SURSA FOTO: nato.int

Slovacia va susţine candidatura lui Rutte

Mai devreme marți, noul președinte slovac, Peter Pellegrini, a declarat că Slovacia va susține candidatura lui Rutte pentru funcția de secretar general al NATO.

În schimb, el a solicitat sprijinul lui Rutte pentru a asigura apărarea antiaeriană a Slovaciei.

Această țară a rămas complet fără protecția spațiului său aerian după ce guvernul precedent, condus de Robert Fico, a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian S-300 pe care îl deținea.

Slovacia a subliniat dorința pentru un secretar general al NATO mai apropiat „geografic” de Europa Centrală și de Est. Slovacia la menționat pe președintele român Klaus Iohannis ca exemplu.

Mark Rutte
Mark Rutte (SURSA FOTO: Facebook, Mark Rutte)

Viktor Orban nu mai are obiecţii faţă de Rutte

După declarația lui Pellegrini, premierul ungar Viktor Orban a anunțat că nu mai are rezerve în privința candidaturii lui Rutte.

Orban a fost asigurat de către Rutte că Ungaria nu va fi obligată să participe la activitățile NATO în Ucraina. Decizia este conform înțelegerii deja stabilite săptămâna trecută cu Stoltenberg.

Premierul Ungariei a convenit ca fondurile țării să nu fie utilizate pentru operațiuni și acțiuni NATO în Ucraina.

Într-o scrisoare trimisă marți guvernului ungar, premierul olandez Rutte a subliniat că în calitate de viitor secretar general al NATO va trata toate țările cu același nivel de respect.

Aceasta a fost o aluzie la criticile sale anterioare referitoare la situația statului de drept din Ungaria.

Scrisoarea a fost făcută publică de către Orban pe platforma X.

Până în prezent, Orban a refuzat să îl susțină pe Rutte. El motiva refuzul printr-o declarație făcută de Rutte acum trei ani. În acea declarație, premierul olandez a sugerat că Ungaria ar trebui să fie pusă în genunchi și că ar trebui să fie exclusă din Uniunea Europeană. Declarația venea după ce Ungaria a adoptat o lege de protecție a minorilor care interzice promovarea homosexualității în școli.

În scrisoarea sa către Budapesta, Mark Rutte menționează că a constatat că remarci anterioare ale sale despre respectarea statului de drept în Ungaria au stârnit anumite neliniști.

Mandatul lui Stoltenberg se încheie pe 1 octombrie

Mandatul lui Stoltenberg se va încheia pe 1 octombrie. Acesta a fost prelungit succesiv în contextul crizei din Ucraina.

După ce a obținut sprijinul Slovaciei și Ungariei, Rutte mai are nevoie doar de susținerea României.

În ultimele zile, postul de știri olandez NOS a raportat, citând surse apropiate, că Mark Rutte este așteptat să devină noul secretar general al NATO.