Monti a salutat insistenţa FMI ca Europa să înalţe un zid uriaş de protecţie pentru a preveni extinderea crizei, dar a cerut FMI să nu fie prea rigid în aplicarea condiţiilor pentru acordarea celui de-al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Atena, scrie Agerpres.

"Dacă există un minim de înţelegere cu cerinţele stabilite, acesta este momentul să întoarcem pagina şi să stopăm această potenţială explozie", a afirmat premierul italian, care se întâlneşte vineri cu investitorii de pe Wall Street pentru a încerca să-i convingă că ţine sub control bugetul celei de-a treia mari economii a zonei euro.

Monti a declarat că noul guvern italian a înregistrat deja rezultate pozitive după introducerea măsurilor de austeritate de 30 miliarde de euro (39,91 miliarde de dolari). Scăderea semnificativă a costurilor de creditare ale Italiei reprezintă un semn al sporirii încrederii pieţelor, a apreciat oficialul italian.

Preşedintele SUA Barack Obama a afirmat că i-a spus lui Mario Monti că Statele Unite vor face orice va fi nevoie pentru a ajuta la stabilizarea situaţiei în Europa şi a reiterat că este nevoie de o apărare puternică pentru a rezolva criza datoriilor.

Liderii zonei euro sunt aşteptaţi să finalizeze la sfârşitul lunii martie fondul de 500 miliarde de euro destinat sprijinirii statelor afectate de criză. SUA şi FMI au cerut Europei să majoreze această sumă.