‘Aprecierea este, într-un sens, un semn al revenirii încrederii în euro. Rata de schimb nu este un obiectiv al politicii monetare, dar este importantă pentru creşterea economiei şi pentru stabilitatea preţurilor şi, desigur, vrem să vedem dacă întărirea este susţinută sau va modifica estimările noastre de risc în privinţa stabilităţii preţurilor’, a afirmat Mario Draghi, după şedinţa de politică monetară a BCE, unde s-a decis menţinerea ratei dobânzii la 0,75%.

La 1 februarie, euro a ajuns la 1,3711 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni.

Este probabil ca rata inflaţiei să ajungă în următoarele luni sub 2%, ţinta stabilită de BCE, iar creşterea economiei zonei euro să se reia datorită ratelor de împrumut scăzute, îmbunătăţirii situaţiei de pe pieţele financiare şi a redresării cererii pe plan mondial, a apreciat preşedintele BCE, citat de AP.

El a adăugat că decizia băncilor din zona euro de a achita mai devreme aproximativ 140 miliarde de euro din împrumuturile pe trei ani acordate de BCE reprezintă un semn pozitiv privind situaţia financiară din regiune. ‘Aceasta reflectă o îmbunătăţire a încrederii pieţelor financiare’, a declarat Draghi, adăugând că BCE va urmări cu atenţie dacă pieţele înăspresc pe ascuns condiţiile de creditare.
BCE este îngrijorată de evoluţia economiei zonei euro, intrată în recesiune în al 3-lea trimestru din 2012 şi anticipează în prezent un recul al PIB-ului de 0,3% în 2013.

În iulie 2012, Banca Centrală Europeană a coborât dobânda de bază cu un sfert de punct până la 0,75%. De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobânda de referinţă de 36 de ori (de 18 ori în creştere şi de 18 ori în scădere), dar nu a redus niciodată costul creditului sub pragul de 1%.

SURSA: Agerpres